Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Директорите могат да искат онлайн обучение

„Всяко решение е предпоследно. И ако, данните са такива, че е необходимо това да се случи, да – би било възможно“, това заяви началникът на Регионалното управление по образование в Пловдив Иванка Киркова по повод решението на Областния кризисен щаб, което предвижда от днес децата от 5 до 12 клас да се върнат присъствено в час.

Тя уточни, че всеки директор има възможност да прецени дали обучението да продължи онлайн или присъствено.

„И към момента действа заповед, която регламентира, че ако има 15% или по-голям процент ученици с установен Covid-19 или грипоподобни симптоми, училището автоматично преминава на обучение в електронна среда. Другата възможност е с мотивирано искане до министъра на образованието. Във всеки един момент това може да се случи, след решение на педагогическия и обществения съвет на съответното училище, без да са посочени изрично процент на заболеваемост. Тоест там може да бъде водещ и страха. Но ние трябва да сме отговорни към всички ученици и родители“, каза Иванка Киркова по повод писмото, което учители от Асеновград изпратиха до здравния министър. Те настояват обучението онлайн да продължи.

Иванка Киркова обяви още, че в Асеновград пет училищата са получили разрешение от образователния министър – „Петко Каравелов“, „Никола Вапцаров“ и трите професионални гимназии. Очаква се днес да се вземе решение за СУ „Княз Борис Първи“. В Първомай също продължават обучение в онлайн среда. В Пловдив електронно обучение се провежда в СУ „Черноризец Храбър“ и Националната гимназия по сценични и екранни изкуства. Едно училище в Карлово също продължава онлайн обучение и това е „Христо Проданов“.


Цялото интервю с Иванка Киркова можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Бюджетът на Пловдив е хаотичен, без приоритети и развитие

БСП няма да подкрепи бюджета на Пловдив за тази година. Това съобщиха на пресконференция групата на общински съветници социалисти.  Председателят на червените съветници Николай Радев го определи като „хаотичен, без приоритети и стъпала на развитие“. Той посочи като недостатъци недоборите, които не се събират, като подчерта, че говори за тези, за..

обновено на 01.03.21 в 15:45

Бюджетът обрича пловдивчани да живеят в среда с ниско качество

“Демократична България” определи  бюджета на Пловдив за тази година като символ на управленския провал и заявиха, че няма да го подкрепят на утрешното гласуване на ОБщинския съвет. Според тях  през 21-ва година ще бъдат изразходвани рекордните 418 милиона лева за „още от същото“ като се визират издръжката на извънредно голям брой..

обновено на 01.03.21 в 15:44

Ресторанти и заведения отвориха, въпреки всичко

Настроенията в обществото са разноцветни спрямо по-сериозното разхлабване на противоепидемичните мерки, като най-дискутирани остават тези, които касаят училищата, ресторантите и заведенията.  Връщането към обичайното функциониране на обществото непременно преминава през отваряне на вратите на питейните заведения и местата за бавно хранене,..

публикувано на 01.03.21 в 14:56

За дигиталната реалност и комуникацията в семейството

Живеем в свят, в който технологиите заемат изключително място в ежедневието ни и интернет заема все по-голяма роля в отглеждането на децата.  С психолога Доника Боримечкова говорим повече по темата за "Екраните, дигиталната реалност и комуникацията в семейството". Преди броени дни тя организира и събитие на тази тема. Подробности чуйте в..

публикувано на 01.03.21 в 14:38

Какво, на кого и как говорят кандидатите за депутати

"Пред вид последните събития не е изненада, че Дани Каназирева ще води листата за 17 МИР, но това за поред път доказва, че в политиката няма много хигиена. След 8 години анти - ГЕРБ говорене и участие в коалиции, които искаха да събарят ГЕРБ от власт - излиза, че едва ли не  тя е била "агент под прикритие"  и сега е най- заслужила да поведе..

публикувано на 01.03.21 в 12:52