Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират средства за Комплекс за ранно детско развитие

Радио Пловдив подкрепя кампанията за набиране на средства за ремонт на два от етажите на бившия дом "Рада Киркович", където врати ще отвори Комплекс за ранно детско развитие. За него ни разказа д-р Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“.

Тя припомни, че фондацията работи от 1994-та година. Тогава стартира спешна хуманитарна програма за изхранване на деца в социалните домове, многодетни семейства и такива в риск.

„За първи път в страната ние пилотирахме приемната грижа и превенция на изоставени новородени. Дарихме на общината къща в Коматево, където създадохме първия групов дом за краткосрочна грижа за деца без родители. Доказахме, че е по-добре да помагаме на родителите преди кризата да се появи, и да се разделят със своите деца. През годините сме помогнали на над 2 500 деца, които да живеят обичани и щастливи в сигурна семейна среда“.  

Д-р Шалапатова коментира трудностите, с които се срещат родителите на деца с увреждания. Около 50% казват, че проблемите са финансови. Специализираната помощ от логопед, психолог или рехабилитатор се заплащат. Блозо 40% се нуждаят от обучение за отглеждане на деца затруднени с развитието. Факт е, че 10% от децата до 3 годишна възраст в Пловдив, не са обхванати от общо практикуващи лекари и педиатри.

„С Комплекса за ранно детско резвитие искаме да сме полезни на всяко дете да има силен старт и качествена подкрепа при затруднения на развитието. Родителите да се срещнат и разполагат със специалисти на едно място.

Инвестицията в първите години на детето е едно от най-умните неща, които можем да направим. Преживяванията на детето в ранна детска възраст оказват влияние върху развитието на мозъка. 90 % от мозъчната дейност се развиват в първите години от живота. Положените грижи носят над 10 пъти възвращаемост за човека и цялото общество. Ако проблемите, не се решат в първите 3-7 години, след това виждаме ефекта в тинейджърската възраст, когато децата изпитват агресия към света, защото се чувстват неразбрани. В България над 42% от децата живеят в материални лишения, и голяма степен на бедност. Това означава, че нямат стимулираща среда, в която има подкрепа, любов и принадлежност към своето семейство. Предвижда се близо 1 500 деца да получат цялостна подкрепа“, заяви д-р Шалапатова.

Надеждата на организаторите е да наберат и останалата сума за завършване на ремонта на територията на бившия дом „Рада Киркович“.  

Повече за Комплекса за ранно детско развитие, за подкрепа можете да научите от сайта на фондацията: https://www.detebg.org/bg/plovdiv/.

Интервюто с д-р Иванка Шалапатова е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12