Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още сто ковид легла ще има Пловдив до края на седмицата

Още 100 нови легла ще бъдат разкрити в три пловдивски болници до края на седмицата, съобщи областният управител Дани Каназирева. Те ще са в университетските болници „Свети Георги“, „Пълмед“ и „Каспела“ и "Пловдив". 

Така до края на седмицата в болниците в Пловдив и областта леглата за лечение на Ковид-19 ще станат 1100.

До момента в областта има 1000 легла за пациенти с коронавирус.

Няма как да увеличаваме леглата до безкрайност, тъй като те трябва да са съобразени с наличния и неоходим персонал, каза Каназирева. Тя призова да се спазва алгоритъмът за лечение и при сиптоми първо да се търси личния лекар или  консултация в Ковид-зоните на ДКЦ-та, но не на всяка цена да се пристъпва към настаняване в болница.

Болниците са пълни с пациенти, а голяма част от тях не трябва да бъдат там. Те са там защото са уплашени, каза  проф. д-р Илиан Дойков от болница „Каспела“. 

По повод  сигнала на близки на починал пациент с коронавирус от Стамболийски, които твърдят, че в УМБАЛ „Пловдив“ не са му помогнали директорът на лечебното заведение Динчо Генев отговори: "В момента в болницата тече вътрешна проверка, ще настояваме и за външна. Изказвам съболезнования към близките на болния, но не е приятно към лекарите да се хвърлят обвинение, които не са подплатени". 

След въвеждането на онлайн програмата  за наблюдение в реално време на свободните легла, пациентите се обслужват по-бързо и няма обикаляне на линейки от болница до болница, отбеляза  директорът на Спешна помощ д-р Иван Стойнов.

По данни  на Областната информационна система към днешна дата  свободните легла за терапевтично лечение са  139, от тях 40 за непотвърдени с Ковид-19. За интензивно лечение  свободните легла са  13.

В болница на терапия са 809 души, като 72 от тях са на интезивно лечение. Свободни са 139 легла за терапия, като 40 от тях са за непотвърдени случаи на коронавирус, както и 13 интензивни.  По данни на РЗИ грижите за болните поемат 254 лекари, 339 медицински сестри и 246 санитари.

Активните случаи в Пловдивска област са 5 575 активни случаи, оздравели са  5192 души. През болниците са минали  2 672 души, а позитивните на домашно лечение са  4936.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Извънгабаритен товар налага реорганизация на движението

Временна реорганизация на движението се въвежда в Пловдив заради транспортиране на извънгабаритен товар, който преминава през територията на областта. Очаква се около 8.30 ч. композицията да пристигне по Източния обходен път и от там да се насочи през жп прелеза на с. Войводиново към Пловдив. Маршрутът е  от ул. „Полет“ – ул. „Георги Бенев“..

публикувано на 19.04.24 в 06:56

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата програма от днес до неделя ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването ще се състои  от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Веднага след прерязване на лентата районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив..

публикувано на 19.04.24 в 06:52

Министър Цоков ще присъства на дипломирането на педагозите от ПУ

Абсолвентите - бакалаври и магистри от Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще получат дипломите си на тържествена церемония днес. На промоцията в Пловдив ще присъства и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

публикувано на 19.04.24 в 06:49

Средните училища представят на форум специалностите си

Професионални гимназии, средни училища и училища по изкуства и спорт ще презентират изучаваните при тях специалности на двудневен форум , организиран от екипа по кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие в Общинския детски комплекс. Изложението „Дни на професиите“ ще се проведе днес и утре в сградата на центъра на бул. „6..

публикувано на 19.04.24 в 06:20

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31