Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от Лайънс клуб Пловдив-Филипополис, инициатори за набиране на сумата за апарата, нужен на лекарите в Центъра по трансфузионна хематолигия.

Д-р Ботев коментира първо мерките, които се предлагат от 27 ноември. "Очевадно е, че мерките са закъснели, защото имаме много висока заболеваемост. През последните дни обикалям различни болници и виждам, че тези болници са изчезнали и са станали изцяло Ковид-болници", каза д-р Ботев. Той смята, че здравето на хората трябва да се постави на първо място.

Кои са проблемите при това заболяване и ефективните терапии: "През последния месец стана ясно, че ние имаме едно съдово, автоимунно заболяване, причинено от вируса. Лечението е като за автоимунно заболяване и основни са кортикостероидите, но те трябва да се дават след 6-я ден. Те са основна терапия, втори са фраксипарините, които се борят с внезапната смърт и коагулацията. 

Появи се едно ново лекарство, което може да бъде давано и с профилактична цел, това е препаратът "Ивермектин". Той лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. Според него в Израел наистина е доказана ефективността му. Това лекарство е приемано от 4 млрд. души, цяла Африка се лекува с това лекарство. В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата какво прави?", попита хематологът. Той даде последната статистика, според която при лечение с "Ивермектин" смъртността е до 40% в света, а с азитромицин е  до  80%.

"В Пловдив имате най-добрите лекари, те прилагат prone поза (proning) в няколко болници, колегите изпълняват това лечение и пациенти от София идват тук да се лекуват", посочи още д-р Ботев. Тази поза помага на тежко болните и на хората в началните стадии с Ковид-19. 

В Пловдив също така се изработва най-уникален пробиотик, той е откритие на академик проф. Мария Балтаджиева от УХТ. Тя е направила разработката, базирайки се на проучвания в родопско село. Пробиотици трябва да се взимат в началната фаза, също витамин Д и бромхексин, но само след лекарска консултация, както и цинк и селен, те влияят на имунната система. Трябва да се избягват контактите с хората, посъветва д-р Ботев. 

По думите му не бива да допускаме да има повече смъртни случаи. Той каза: "Както бяхме на първо място по преживяемост от коронавирус, пак може да станем. Възможно е да се преборим."

Следя всичко написано по темата ваксини, най-добрата ваксина ще е назален спрей, ваксина от трето поколение, но тези ваксини, съхранявани при минус 70 градуса са от първо поколение и на този етап трябва да се изчака, посочи д-р Ботев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27