Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от Лайънс клуб Пловдив-Филипополис, инициатори за набиране на сумата за апарата, нужен на лекарите в Центъра по трансфузионна хематолигия.

Д-р Ботев коментира първо мерките, които се предлагат от 27 ноември. "Очевадно е, че мерките са закъснели, защото имаме много висока заболеваемост. През последните дни обикалям различни болници и виждам, че тези болници са изчезнали и са станали изцяло Ковид-болници", каза д-р Ботев. Той смята, че здравето на хората трябва да се постави на първо място.

Кои са проблемите при това заболяване и ефективните терапии: "През последния месец стана ясно, че ние имаме едно съдово, автоимунно заболяване, причинено от вируса. Лечението е като за автоимунно заболяване и основни са кортикостероидите, но те трябва да се дават след 6-я ден. Те са основна терапия, втори са фраксипарините, които се борят с внезапната смърт и коагулацията. 

Появи се едно ново лекарство, което може да бъде давано и с профилактична цел, това е препаратът "Ивермектин". Той лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. Според него в Израел наистина е доказана ефективността му. Това лекарство е приемано от 4 млрд. души, цяла Африка се лекува с това лекарство. В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата какво прави?", попита хематологът. Той даде последната статистика, според която при лечение с "Ивермектин" смъртността е до 40% в света, а с азитромицин е  до  80%.

"В Пловдив имате най-добрите лекари, те прилагат prone поза (proning) в няколко болници, колегите изпълняват това лечение и пациенти от София идват тук да се лекуват", посочи още д-р Ботев. Тази поза помага на тежко болните и на хората в началните стадии с Ковид-19. 

В Пловдив също така се изработва най-уникален пробиотик, той е откритие на академик проф. Мария Балтаджиева от УХТ. Тя е направила разработката, базирайки се на проучвания в родопско село. Пробиотици трябва да се взимат в началната фаза, също витамин Д и бромхексин, но само след лекарска консултация, както и цинк и селен, те влияят на имунната система. Трябва да се избягват контактите с хората, посъветва д-р Ботев. 

По думите му не бива да допускаме да има повече смъртни случаи. Той каза: "Както бяхме на първо място по преживяемост от коронавирус, пак може да станем. Възможно е да се преборим."

Следя всичко написано по темата ваксини, най-добрата ваксина ще е назален спрей, ваксина от трето поколение, но тези ваксини, съхранявани при минус 70 градуса са от първо поколение и на този етап трябва да се изчака, посочи д-р Ботев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49