Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от Лайънс клуб Пловдив-Филипополис, инициатори за набиране на сумата за апарата, нужен на лекарите в Центъра по трансфузионна хематолигия.

Д-р Ботев коментира първо мерките, които се предлагат от 27 ноември. "Очевадно е, че мерките са закъснели, защото имаме много висока заболеваемост. През последните дни обикалям различни болници и виждам, че тези болници са изчезнали и са станали изцяло Ковид-болници", каза д-р Ботев. Той смята, че здравето на хората трябва да се постави на първо място.

Кои са проблемите при това заболяване и ефективните терапии: "През последния месец стана ясно, че ние имаме едно съдово, автоимунно заболяване, причинено от вируса. Лечението е като за автоимунно заболяване и основни са кортикостероидите, но те трябва да се дават след 6-я ден. Те са основна терапия, втори са фраксипарините, които се борят с внезапната смърт и коагулацията. 

Появи се едно ново лекарство, което може да бъде давано и с профилактична цел, това е препаратът "Ивермектин". Той лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. Според него в Израел наистина е доказана ефективността му. Това лекарство е приемано от 4 млрд. души, цяла Африка се лекува с това лекарство. В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата какво прави?", попита хематологът. Той даде последната статистика, според която при лечение с "Ивермектин" смъртността е до 40% в света, а с азитромицин е  до  80%.

"В Пловдив имате най-добрите лекари, те прилагат prone поза (proning) в няколко болници, колегите изпълняват това лечение и пациенти от София идват тук да се лекуват", посочи още д-р Ботев. Тази поза помага на тежко болните и на хората в началните стадии с Ковид-19. 

В Пловдив също така се изработва най-уникален пробиотик, той е откритие на академик проф. Мария Балтаджиева от УХТ. Тя е направила разработката, базирайки се на проучвания в родопско село. Пробиотици трябва да се взимат в началната фаза, също витамин Д и бромхексин, но само след лекарска консултация, както и цинк и селен, те влияят на имунната система. Трябва да се избягват контактите с хората, посъветва д-р Ботев. 

По думите му не бива да допускаме да има повече смъртни случаи. Той каза: "Както бяхме на първо място по преживяемост от коронавирус, пак може да станем. Възможно е да се преборим."

Следя всичко написано по темата ваксини, най-добрата ваксина ще е назален спрей, ваксина от трето поколение, но тези ваксини, съхранявани при минус 70 градуса са от първо поколение и на този етап трябва да се изчака, посочи д-р Ботев. 

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56