Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от Лайънс клуб Пловдив-Филипополис, инициатори за набиране на сумата за апарата, нужен на лекарите в Центъра по трансфузионна хематолигия.

Д-р Ботев коментира първо мерките, които се предлагат от 27 ноември. "Очевадно е, че мерките са закъснели, защото имаме много висока заболеваемост. През последните дни обикалям различни болници и виждам, че тези болници са изчезнали и са станали изцяло Ковид-болници", каза д-р Ботев. Той смята, че здравето на хората трябва да се постави на първо място.

Кои са проблемите при това заболяване и ефективните терапии: "През последния месец стана ясно, че ние имаме едно съдово, автоимунно заболяване, причинено от вируса. Лечението е като за автоимунно заболяване и основни са кортикостероидите, но те трябва да се дават след 6-я ден. Те са основна терапия, втори са фраксипарините, които се борят с внезапната смърт и коагулацията. 

Появи се едно ново лекарство, което може да бъде давано и с профилактична цел, това е препаратът "Ивермектин". Той лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. Според него в Израел наистина е доказана ефективността му. Това лекарство е приемано от 4 млрд. души, цяла Африка се лекува с това лекарство. В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата какво прави?", попита хематологът. Той даде последната статистика, според която при лечение с "Ивермектин" смъртността е до 40% в света, а с азитромицин е  до  80%.

"В Пловдив имате най-добрите лекари, те прилагат prone поза (proning) в няколко болници, колегите изпълняват това лечение и пациенти от София идват тук да се лекуват", посочи още д-р Ботев. Тази поза помага на тежко болните и на хората в началните стадии с Ковид-19. 

В Пловдив също така се изработва най-уникален пробиотик, той е откритие на академик проф. Мария Балтаджиева от УХТ. Тя е направила разработката, базирайки се на проучвания в родопско село. Пробиотици трябва да се взимат в началната фаза, също витамин Д и бромхексин, но само след лекарска консултация, както и цинк и селен, те влияят на имунната система. Трябва да се избягват контактите с хората, посъветва д-р Ботев. 

По думите му не бива да допускаме да има повече смъртни случаи. Той каза: "Както бяхме на първо място по преживяемост от коронавирус, пак може да станем. Възможно е да се преборим."

Следя всичко написано по темата ваксини, най-добрата ваксина ще е назален спрей, ваксина от трето поколение, но тези ваксини, съхранявани при минус 70 градуса са от първо поколение и на този етап трябва да се изчака, посочи д-р Ботев. 

Още от категорията

Почина Дарина Тодорова

Внезапно е починала пловдивската юристка  Дарина Тодорова.  Информацията за това съобщиха нейни близки в социалните мрежи.  В продължителен период от време Дарина Тодорова бе председател на Районната избирателна комисия в Пловдив област, като и на последните избори бе председател на 17 РИК.   Дълги години бе юрист в Областна управа – Пловдив, като е..

публикувано на 16.01.22 в 13:29

Моника Роменска в "Добро утро, ден"

Пловдивчанката Моника Роменска е завършила графика в Националната художествена академия през 1983 година, а след това специализира в Лайпциг. Началото на творческия й път е свързано с група "Ръб", основана в Пловдив от група съмишленици, сред които Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски, Албена Михайлова и др. Моника Роменска е един от..

обновено на 14.01.22 в 17:11

И Гешев, и Цацаров са с изчерпано обществено доверие

Декларацията на управляващата коалиция, в която бе поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев е  политически акт, с който изразяваме неодобрението си към главния прокурор и неуспешната му борба с корупцията, особено по високите етажи на властта, заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от Продължаваме промяната Петър Куленски.  Той..

публикувано на 14.01.22 в 15:54
Директорът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева

Затварянето на нощните клубове в Смолянско е навременно

Нови противоепидемични мерки в Смолянска област към момента няма да бъдат въвеждани, остават разписаните от Областния кризисен щаб на 10 януари. Това съобщи директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.  Тя уточни, че представения от премиера Кирил Петков нов модел за управление на ковид кризата ще бъде обсъден от Областния кризисен щаб в Смолян,..

публикувано на 14.01.22 в 14:37
Иво Инджов

Възможна е радикализация на популистките нагласи у нас

Политическата зима, ултиматумите към властта от най-малката партия в новия парламент. Натискът иска да се очертае като солиден, защото част от управляващите - ИТН имат близка позиция с протестиращите пред НС, срещу зелените сертификати. По темата разговор с политолога доц. Иво Инджов. Политологът смята, че новата власт тепърва ще показва как се..

публикувано на 14.01.22 в 10:44
Подкасти от БНР