Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от Лайънс клуб Пловдив-Филипополис, инициатори за набиране на сумата за апарата, нужен на лекарите в Центъра по трансфузионна хематолигия.

Д-р Ботев коментира първо мерките, които се предлагат от 27 ноември. "Очевадно е, че мерките са закъснели, защото имаме много висока заболеваемост. През последните дни обикалям различни болници и виждам, че тези болници са изчезнали и са станали изцяло Ковид-болници", каза д-р Ботев. Той смята, че здравето на хората трябва да се постави на първо място.

Кои са проблемите при това заболяване и ефективните терапии: "През последния месец стана ясно, че ние имаме едно съдово, автоимунно заболяване, причинено от вируса. Лечението е като за автоимунно заболяване и основни са кортикостероидите, но те трябва да се дават след 6-я ден. Те са основна терапия, втори са фраксипарините, които се борят с внезапната смърт и коагулацията. 

Появи се едно ново лекарство, което може да бъде давано и с профилактична цел, това е препаратът "Ивермектин". Той лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. Според него в Израел наистина е доказана ефективността му. Това лекарство е приемано от 4 млрд. души, цяла Африка се лекува с това лекарство. В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата какво прави?", попита хематологът. Той даде последната статистика, според която при лечение с "Ивермектин" смъртността е до 40% в света, а с азитромицин е  до  80%.

"В Пловдив имате най-добрите лекари, те прилагат prone поза (proning) в няколко болници, колегите изпълняват това лечение и пациенти от София идват тук да се лекуват", посочи още д-р Ботев. Тази поза помага на тежко болните и на хората в началните стадии с Ковид-19. 

В Пловдив също така се изработва най-уникален пробиотик, той е откритие на академик проф. Мария Балтаджиева от УХТ. Тя е направила разработката, базирайки се на проучвания в родопско село. Пробиотици трябва да се взимат в началната фаза, също витамин Д и бромхексин, но само след лекарска консултация, както и цинк и селен, те влияят на имунната система. Трябва да се избягват контактите с хората, посъветва д-р Ботев. 

По думите му не бива да допускаме да има повече смъртни случаи. Той каза: "Както бяхме на първо място по преживяемост от коронавирус, пак може да станем. Възможно е да се преборим."

Следя всичко написано по темата ваксини, най-добрата ваксина ще е назален спрей, ваксина от трето поколение, но тези ваксини, съхранявани при минус 70 градуса са от първо поколение и на този етап трябва да се изчака, посочи д-р Ботев. 

Още от категорията

Животът на украинските бежанци две години след войната

Две години от началото на войната в Украйна се навършват на 24 февруари. И тази година датата в Пловдив ще бъде отбелязана с молебен и бдение в катедралния храм „Света Богородица“. Припомням, че градът беше един от първите, който помогна на бежанците от Украйна.   На прага на втората годишнина от началото на войната в Украйна отиваме до бившата..

публикувано на 23.02.24 в 17:03

ПП - ДБ и ГЕРБ си придават тежест преди ротацията

Напрежението сред управляващите и „престрелките“ между партиите по меморандума, предложен от ПП-ДБ, коментира в програма "Ден след ден"  политологът доц. Иван Начев. Според него е съвсем нормално случващото се в момент, в който се очаква ротацията и промените, които  ще се случат след нея, защото става въпрос не само за оценката за министрите, но..

публикувано на 23.02.24 в 16:11

Примирие и преговори са изходът от войната в Украйна

На 24-ти февруари се навършват 2 години от войната на Путин в Украйна. Според дипломата и международен наблюдател Димитър Гърдев тези две години са трагедия и авантюра, платени с много жертви и от двете страни.  20 и няколко процента от територията на Украйна бяха завзети – освен Крим, Донецк  и Луганск, бяха превзети Запорожка и Херсонска област...

публикувано на 23.02.24 в 15:10
Христо Панчугов

Не стана ясна целта на меморандума

"Всъщност очакваше се напрежение. Никой от нас не е смятал, че в управляващата коалиция е постигнато универсално съгласие". Така политологът Христо Панчугов коментира разменените в последните дни реплики между представители на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. "За пореден път наблюдаваме двама участници, уж  в разговори за съвместно управление, чиято основна цел обаче..

публикувано на 23.02.24 в 10:17

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28