Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марица с историческо домакинство в Шампионската лига

Женският волейболен шампион Марица (Пловдив) е бъде домакин от днес до четвъртък на цели шест от мачовете в група „С“ на Шампионската лига. В зала „Колодрума“ пристигнаха грандът от Турция ВакъфБанк (Истанбул), френският АСПТТ Мюлуз (Мюлуз) и полският ЛКС Комерскон (Лодз). Това е историческо домакинство не само за Пловдив, но и за целия български волейбол.

Новият формат беше наложен през този сезон, заради ситуацията с разпространението на КОВИД-19. 12-те срещи в групата ще се изиграят само в две зали – от днес до 26 ноември в зала „Колодрума“ в Пловдив и от 2 до 4 февруари в полската „Лудж Спорт Арена“ в град Лодз.

За съжаление няма да има публика предвид ситуацията. Така за първи път няма да има публика на двубои на Марица в Шампионската лига. Припомняме, че в последните години мачовете на маричанки бяха едни от най-посещаваните в груповата фаза на турнира средно с по 3500 зрители, а рекордът не само за Марица, но и за българския клубен волейбол е от 4450 зрители в двубоя срещу руския Уралочка-НТМК (Екатеринбург) през миналия сезон. Ще се играят по две срещи на ден от 18:00 и от 20:30 часа.

Заради ситуацията с разпространението на COVID-19, вместо на разменено гостуване, 12-те срещи в групата ще се изиграят само в две зали, а едната от тях е „Колодрума“.

И през този сезон петте победителя в групите и трите най-добри втори отбора ще продължат към елиминациите.

Марица започва петия си сезон в Шампионска лига и общо четвърти в груповата фаза на турнира. Тимът е шест пъти поред шампион на България и 5 години е непобеден в българското първенство. Шампионките са и с 99 поредни срещи без поражение в Националната волейболна лига. Волейболистката на Марица Ива Дудова ще бъде този сезон най-младата волейболистка в Шампионската лига. Дудова е едва на 14 години.

ВакъфБанк (Истанбул) е един от най-големите отбори в световния и европейски волейбол. Грандът от Истанбул е вторият най-успешен клуб в Турция с 11 шампионски титли. Шест пъти е печелил Купата на Турция и три пъти Суперкупата на страната. Четири пъти е носител на Шампионската лига – 2011, 2013, 2017 и 2018 години. Три пъти е триумфирал в Световното клубно първенство и е най-успешния отбор в турнира с три титли, един финал и два бронзови медала. Печелил е всички останали клубни турнири – Купата на ЦЕВ, Купата на претендентите и Топ волей. В отбора винаги играят едни от най-големите звезди на световния волейбол. От 2008 година е един от най-успешните треньори във волейбола италианецът Джовани Гуидети. Марица се е срещала с турския гранд през сезон 2018-2019 отново в групите на Шампионската лига. За турския гранд това ще бъде 13-ти сезон в Шампионската лига.

Френският АСПТТ Мюлуз е шампион на страната през сезон 2016-2017. Осем пъти е вицешампион на Франция. Четири пъти е финалист в турнира за Купата на Франция. През 2017-а печели Суперкупата на страната.

ЛКС Комерсконе е двукратен шампион на Полша. Три пъти е бил вицешампион. Три пъти е носител на Купата на Полша, веднъж е бил финалист. През 1990 е бил финалист в турнира за Купата на ЦЕВ. През изминалия сезон, който не завърши заради коронавируса тимът спечели бронзовите медали.

Любопитни факти преди началото на турнира:

– Волейболистката на Марица Ива Дудова е най-младата картотекирана волейболистка в Шампионска лига този сезон, не само в групите, но и в предварителните кръгове.

– Марица ще изиграе 41, 42 и 43 среща в европейските клубни турнири.

– За първи път на мач на Марица в зала „Колодрума“ няма да има публика.

– Лазар Лазаров ще направи своя дебют като треньор в Шампионската лига. За него това е първи сезон като старши-треньор.

– Марица участва за четвърти пореден сезон в груповата фаза на Шампионската лига.

– Единствено Жана Тодорова и Дима Ушева от настоящия състав на тима са участвали във всичките четири участия на отбора в групите на Шампионската лига.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
ВК

ВК "Марица" с ударно начало на финалния плейоф

"Марица" (Пловдив) стартира с успех срещу ЦСКА (София) с 3:0 (25:19, 26:24, 26:24) гейма в първи мач от финалния плейоф за титлата в Национална волейболна лига. През този сезон се играе до три победи в пет мача. Двубоят се игра в зала „Сила“ при сериозен зрителски интерес и страхотна атмосфера. Маричанки поведоха с 8:5 в началото на първия гейм. ЦСКА..

публикувано на 18.04.24 в 07:08
Уме Емануел наказа ЦСКА в дебюта на Стамен Белчев

"Ботев" спечели с 1:0 като гост на ЦСКА в първи полуфинал за Купата

"Ботев" (Пловдив) победи ЦСКА с 1:0 като гост в първи полуфинален мач от Купата на България. Двубоят бе дебют за новия треньор на "червените" Стамен Белчев, но неговите играчи разочароваха своите фенове на Националния стадион "Васил Левски". През първото полувреме Данило Асприля пропусна отличен шанс да изведе "армейците" напред, но малко след..

публикувано на 17.04.24 в 21:05

Срещите, които ни свързват с корена

Датата е 19-и април, в пространството на „Абсолютни творения“, от 18.30 часа се случва втората песнопойска среща в Пловдив. Вдъхновител и организатор на срещата е Габриела Павлова. Изкуството е онова, което я съпътства в целия ѝ живот. То е онази сила, която я кара да напусне работата си в IT сферата и да се отдаде на свободно..

обновено на 17.04.24 в 17:24
Георги Николов

Георги Николов претърпя операция в Испания

Нападателят на Ботев (Пловдив) Георги Николов претърпя успешна операция в Барселона, Испания. Хирургическата интервенция води световноизвестният д-р Рамон Кугат, при когото подобни травми са лекували Пеп Гуардиола, Андрес Иниеста, Фернандо Торес и редица други. Българският младежки национал ще остане в каталунската столица още известно време, за да бъде..

публикувано на 17.04.24 в 16:04

Слушайте полуфинала ЦСКА - "Ботев" пряко по Радио Пловдив

Ботев (Пловдив) се изправя срещу ЦСКА по пътя си към финала на турнира за Купата на България. Първият полуфиналенв сблъсък е от 19:00 часа тази вечер на Националния стадион „Васил Левски“ и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив.. „Канарчетата“ направиха последна тренировка вчера на футболен комплекс „Никола Щерев – Старика“ и заминаха на режим в..

публикувано на 17.04.24 в 09:34