Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Затварянето е спирала, в която движението е само надолу

130 млн. лв. са щетите досега върху туроператорските агенции и фирми

За справедлива компенсация заради затварянето на дейности настояват браншове, засегнати от въвеждането на по - строги мерки срещу коронавируса. Очаква се предложения от здравния министър частичен локдаун да влезе в сила от петък - 27 ноември.

Пред Радио Пловдив Румяна Любенова, управител на туристическа агенция, коментира, че спрямо този бранш икономически мерки до момента не са предприети. 

Тя припомни, че туристическите агенции и туроператорските фирми бяха затворени на 17 март със заповед на предишния министър на туризма Николина Ангелкова. 

Предприетите тогава мерки са се оказали неефективни за туристическия бранш, посочи Любенова. Тя акцентира на някои от тях - възможността да се кандидатства за максимална сума до 10 хиляди лева - по думите й, това са нищожни суми за бранш като туристическия.  Отделно -  мярката 60/40 също се е оказала неподходяща, тъй като е обвързана с плащания към бюджета.

Щетите

Близо 130 милиона лева - толкова са щетите върху бранша до този момент, според национално представителна анкета, чието оповестяване предстои скоро. 

Всички мерки се оказаха неефективни, защото ние се озовахме в капан - спирала, в която движението е само надолу, коментира Любенова. 

Тя обърна внимание на разходите на фирмите по плащането на работни заплати, поддържане на офиса - всичко това отваря  още по - голяма финансова дупка.

Исканията на бранша

10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти. Това са 10 % от оборота на фирмата - паричният поток, приходната част. Тези средства ще дадат ликвидност на фирмите. 

Социалната мярка да бъде 80/0 за туристическия бранш, а не 60/40.

Нисколихвени кредити - в края на тази финансова година в бранша се очакват отрицателни резултати. Търговските банки не могат да предприемат нищо, докато министерството на финансите не даде положително становище. Министерствата трябва да започнат да разговарят помежду си, категорична е управителката на туристическа агенция. 

Мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджетЗа да осъществяват дейността си, повечето фирми в този бранш се нуждаят от допълнително финансово кредитиране. Старите кредити са разчетени на база на 100-процентова дейност. А сега е трудно да се осъществява каквато и да е дейност и отново спиралата сочи силно надолу. 

С тези мерки на първо време може да се покрие ликвидността на фирмите - да се покрият задълженията към кредиторите. 

Европейските практики

В другите европейски страни се предприемат здравни ограничения, но наред с тях вървят и финансовите инструменти, които целят да подпомогнат затворените сектори. 

При нас финансовото подпомагане изостава с огромни крачки. Вече почти 8 месеца няма никаква финансова подкрепа за нашия сектор, категорична е Любенова.

Емоцията като двигател

Всички колеги действат все още много емоционално - не са се отказали от идеята, че ще могат да заработят така, както са го правили. Вярваме, че в един момент нещата ще се оправят.

Маже би има малки фирми, които временно са затворили. Но при големите все още я има надеждата, че правителството ще намери начините и скорошни срокове да реагира на нашите искания.

Цялото интервю на Емил Костов с Румяна Любенова е в звуковия файл. 


Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08