Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсят пари за медиците в "Св. Мина"

| обновено на 25.11.20 в 16:16
Снимка: Радио Пловдив

Община Пловдив започва преговори с Националната здравноосигурителна каса за финансиране на основните дейности на  МБАЛ „Св. Мина“, съобщи кметът Здравко Димитров.
 

От доклад на управителя на общинската КОВИД болница проф. д-р Петър Петров стана ясно, че определените към настоящия момент лимити на общинската болница от НЗОК са крайно недостатъчни за финансиране на дейностите за лечение на пациенти с COVID-19.  В момента тя получава 325 507 лв. месечно, като за ноември лимитът вече е достигнат. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният й лимит трябва да бъде увеличен до 750 хиляди лева.

„Във връзка с това съм разпоредил зам.-кметът Анести Тимчев и директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов да проведат спешни преговори с НЗОК, за да се обезпечи дейността на единствената изцяло КОВИД болница в страната“, заяви кметът.

Той съобщи, че в болницата вече има специализирана PCR лаборатория. За целта е осигурен съвременен апарат за PCR и се очаква всеки момент тя да  бъде реферирана.

На преден план остава кадровият проблем, въпреки допълнителните два екипа, командировани в общинската болница от „Уромедикс“ и „Медикус алфа“. За обезпечаване на трите КОВИД отделения са необходими още 6 лекари и 22 медицински сестри. Водят се преговори за привличане на специалисти, за да се гарантира лечението на пациентите, коментира д-р Калин Калинов.

До дни в лечебното заведение влизат на работа трима доброволци, които са студенти в пловдивския медицински университет. Сред тях е Михаела Тонева, която е учи за медицинска сестра и в четвърти курс. Тя работи в УМБАЛ „Свети Георги“, но ще влезе като доброволец в ковид болницата от 1 декември. Не скрива, че ще има периоди, в които ще й се налага да работи по 24 часа в денонощието.

Михаела Тонева казва, че не се страхува за собственото си здраве и споделя, че е решила да стане доброволец в болница „Свети Мина“ за да е в помощ на хората.

Според нея причината за големия брой на заразени с коронавирус у нас, се дължи на подценените мерки.

Друг от сериозните проблеми, който стои е дооборудването на МБАЛ „Св. Мина“ с необходимата медицинска апаратура за диагностика и лечение.

В болницата има само 40 напълно функционални кислородни поста от наличните 85. Дебитът на настоящата система не позволява захранване с кислород на повече от 50 поста. За да бъде адекватна към новия брой легла по стандарт системата се нуждае от цялостен ремонт и увеличаване броя на работещите кислородни постове до 90. По предварителни изчисления стойността му е 75 000 лв. Също така са необходими пациентски монитори с електроди и сензори за кислородна сатурация – 45 броя (за  минимум 1/3 от леглата), 30  функционални легла и толкова аспирационни помпи, дефибрилатори, ЕКГ апарати, портативен транспортен респиратор с кислородни бутилки, подвижен рентген, кръвно-газов анализатор и др.


Още от категорията

Глобяват гости и ресторантьори за незаконни партита в Пловдив

Незаконни партита и неправомерно отваряне на заведения установиха тази нощ контролните органи в Пловдив.  Проверени са три заведения - два ресторанта и нощен клуб до голям хотел, съобщи за Радио Пловдив д иректорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев :   "Установени  са повече от 70 лица и на трите обекта, взето е отношение..

обновено на 16.01.21 в 17:22

Пловдив отбеляза тържествено 143 години от Освобождението

Пловдив отбеляза 143 години от Освобождението. Церемонията се проведе пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. За да почетат паметта на загиналите в събитията от 1878 г. дойдоха  десетки пловдивчани, представители на областната и общинската управа,  общественици. В словото си  по повод годишнината директорът на Регионален..

обновено на 16.01.21 в 17:22

49 са новите случаи на коронавирус в Пловдив, ваксинирани са 124 души

Малко над 6 процента от всички изследвани за коронавирус са с положителни проби за последното денонощие. Единният  информационен портал отчита 552 нови слуачя от общо 8 хиляди 850 теста.  София отново е с най-много новозаразени – над 100. Следват Бургас с повече от 80 и Пловдив с 49 заразени.   В областите Пазарджик и Смолян има по пет нови..

обновено на 16.01.21 в 17:21

Карлово отбеляза 143 години от избора на Първия градски съвет

С тържествена сесия на местния парламент Карлово отбеляза днес 143-ата годишнина от избора на Първия градски съвет.  Отслужен бе водосвет пред църквата „Св. Николай“ и се проведе шествие до паметника на председателя на Първия градски съвет на Карлово Васил Караиванов.  Честването започна на площад "Васил Левски" с приемане на почетен караул..

обновено на 16.01.21 в 17:19

Над 300 души протестираха заради питейната вода в Брестовица

Жителите на пловдивското село Брестовица излязоха на поредния си протест срещу лошото качество на водата. Те са недоволни , че близо година заплащат за услугата по обичайните тарифи, при условие , че съдържанието на манган във водата остава високо и тя може да се ползва само за санитарно-битови нужди.  Много от присъстващите над 300 души на..

обновено на 16.01.21 в 17:18