Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междуградските автобуси в Пловдив спряха, градските не

| обновено на 25.11.20 в 15:04



Превозвачите по междуградските автобусни линии в Пловдив изпълниха заканата си днес да преустановят превозите по външните направления.

"Транспортно затишие" цари по пловдивските автогари "Север", "Юг" и "Родопи", където автобусите са паркирани по стоянките си, но секторите за маршрутните направления са празни. 

На автогара "Юг", която обслужва пътуващи за София и основните външни линии няма пътници, и заминаващи рейсове. 

"Така ще бъде целия ден, за да ни чуят управляващите!" - заявиха няколко шофьори на междуселищни автобуси. 


Десетина пасажери по няколко направления, неосведомени за протеста, се оказаха неприятно изненадани.  Те реагираха гневно на стиуацията, въпреки обясненията на персонала, че предупреждението за това  е оповестено по всички медии в предишните дни. 

На това някои от тях дори отвърнаха остро, че не вярват на медиите и затова не следят информационния поток.. 

Десетки автобусни превозвачи от страната се включват в днешня  национален протест с искане за наказателно преследване и ефективни присъди за нерегламентираните превози.

Почти напълно се спират линиите по републиканската пътна мрежа. Протестът засяга  най-вече  пътуващите до София и Пловдив.

Автобусите в градския транспорт в Пловдив обаче се движат с нормален график, след като на  среща с градската управа във вторник  превозвачите отстъпиха от заканата си за двучасов  "локаут" на града.   Повечето от тях са с табели "Протест". 


Първоначалната идея бе  рейсовете  да спрат от 9 до 11 часа в знак на протест срещу нерешения законодателен проблем с нерегламентираните превози. 

Протестиращите настояват за спешно преразглеждане на Закона за автомобилните превози така, че нерегламентираните да бъдат криминализирани, както и да бъдат предприети мерки за преодоляване на кризата в бранша, пострадал, по думите им, сериозно и от ковид-кризата. 

Ще бъдат представени и искания, свързани с републиканската транспортна схема и процедурите за възлагане на превозите. 

Ако не се постигне ефект, в понеделник е възможно да има ново протестно спиране на междуградските автобуси от областната транспортна схема на Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив Веселин Дошков от Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи, и член на Конфедерацията им.

Репортажът на Севдалин Палаузов е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

публикувано на 06.08.24 в 12:28

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Изгоряха покривите на 2 къщи във вилната зона на Храбрино

Покривите на две къщи във вилната зона в село Храбрино изгоряха късно снощи, съобщиха от пожарната в Пловдив.  Имотите са в съседство и огънят бързо се е прехвърлил от единия покрив на другия.  Едната от къщите е обитавана от възрастно семейство, което усетило пожара и докато напускало имота си, успяло да сигнализира на тел.112.  Собствениците..

публикувано на 06.08.24 в 10:48