Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Междуградските автобуси в Пловдив спряха, градските не

| обновено на 25.11.20 в 15:04Превозвачите по междуградските автобусни линии в Пловдив изпълниха заканата си днес да преустановят превозите по външните направления.

"Транспортно затишие" цари по пловдивските автогари "Север", "Юг" и "Родопи", където автобусите са паркирани по стоянките си, но секторите за маршрутните направления са празни. 

На автогара "Юг", която обслужва пътуващи за София и основните външни линии няма пътници, и заминаващи рейсове. 

"Така ще бъде целия ден, за да ни чуят управляващите!" - заявиха няколко шофьори на междуселищни автобуси. 


Десетина пасажери по няколко направления, неосведомени за протеста, се оказаха неприятно изненадани.  Те реагираха гневно на стиуацията, въпреки обясненията на персонала, че предупреждението за това  е оповестено по всички медии в предишните дни. 

На това някои от тях дори отвърнаха остро, че не вярват на медиите и затова не следят информационния поток.. 

Десетки автобусни превозвачи от страната се включват в днешня  национален протест с искане за наказателно преследване и ефективни присъди за нерегламентираните превози.

Почти напълно се спират линиите по републиканската пътна мрежа. Протестът засяга  най-вече  пътуващите до София и Пловдив.

Автобусите в градския транспорт в Пловдив обаче се движат с нормален график, след като на  среща с градската управа във вторник  превозвачите отстъпиха от заканата си за двучасов  "локаут" на града.   Повечето от тях са с табели "Протест". 


Първоначалната идея бе  рейсовете  да спрат от 9 до 11 часа в знак на протест срещу нерешения законодателен проблем с нерегламентираните превози. 

Протестиращите настояват за спешно преразглеждане на Закона за автомобилните превози така, че нерегламентираните да бъдат криминализирани, както и да бъдат предприети мерки за преодоляване на кризата в бранша, пострадал, по думите им, сериозно и от ковид-кризата. 

Ще бъдат представени и искания, свързани с републиканската транспортна схема и процедурите за възлагане на превозите. 

Ако не се постигне ефект, в понеделник е възможно да има ново протестно спиране на междуградските автобуси от областната транспортна схема на Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив Веселин Дошков от Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи, и член на Конфедерацията им.

Репортажът на Севдалин Палаузов е в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Глобяват гости и ресторантьори за незаконни партита в Пловдив

Незаконни партита и неправомерно отваряне на заведения установиха тази нощ контролните органи в Пловдив.  Проверени са три заведения - два ресторанта и нощен клуб до голям хотел, съобщи за Радио Пловдив д иректорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев :   "Установени  са повече от 70 лица и на трите обекта, взето е отношение..

обновено на 16.01.21 в 17:22

Пловдив отбеляза тържествено 143 години от Освобождението

Пловдив отбеляза 143 години от Освобождението. Церемонията се проведе пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. За да почетат паметта на загиналите в събитията от 1878 г. дойдоха  десетки пловдивчани, представители на областната и общинската управа,  общественици. В словото си  по повод годишнината директорът на Регионален..

обновено на 16.01.21 в 17:22

49 са новите случаи на коронавирус в Пловдив, ваксинирани са 124 души

Малко над 6 процента от всички изследвани за коронавирус са с положителни проби за последното денонощие. Единният  информационен портал отчита 552 нови слуачя от общо 8 хиляди 850 теста.  София отново е с най-много новозаразени – над 100. Следват Бургас с повече от 80 и Пловдив с 49 заразени.   В областите Пазарджик и Смолян има по пет нови..

обновено на 16.01.21 в 17:21

Карлово отбеляза 143 години от избора на Първия градски съвет

С тържествена сесия на местния парламент Карлово отбеляза днес 143-ата годишнина от избора на Първия градски съвет.  Отслужен бе водосвет пред църквата „Св. Николай“ и се проведе шествие до паметника на председателя на Първия градски съвет на Карлово Васил Караиванов.  Честването започна на площад "Васил Левски" с приемане на почетен караул..

обновено на 16.01.21 в 17:19

Над 300 души протестираха заради питейната вода в Брестовица

Жителите на пловдивското село Брестовица излязоха на поредния си протест срещу лошото качество на водата. Те са недоволни , че близо година заплащат за услугата по обичайните тарифи, при условие , че съдържанието на манган във водата остава високо и тя може да се ползва само за санитарно-битови нужди.  Много от присъстващите над 300 души на..

обновено на 16.01.21 в 17:18