Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паметник на загиналите във войните издигат в село Драгойново

В центъра на пловдивското село Драгойново вдигат мраморен паметник на загиналите във войните и за национално обединение. Върху три мраморни плочи ще бъдат изсечени имената на 84-имата драгойновци, останали по бойните полета през годините.  

Върху най-голямата отплочите ще се издига Георгиевският кръст за храброст. Идеята да се възстанови историческата памет е на инициативен комитет, чийто почетен председател е заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, родом от селото. 

Проучвания във военните архиви доказват, че във войните са участвали над 400 местни хора.  По думите на кметицата Недка Митева – „няма семейство, което да не е изпращало бащи и синове на фронтовете“. 

 Паметникът вече е  изработен с 19 000 лева от държавата, преведени на общшина Първомай. 

От двете му страни ще с еразположат две противотанкови 100-млеметрови артилерийски оръдия, а в основите му ще бъде положена пръст,  донесена специално от бойните полета на Каймакчалан, Завоя на Черна и Добруджанския фронт. 

Предвижда се да се положи и пръст от мястото, където е убит местният поборник Паун Везирев, като и от „Ангелов връх” в Рила, именуван на легендарния войвода Ангел.  Планира се изграждане на зелена алея, за която започват да  се набират дарения. 


Още от категорията

Глобяват гости и ресторантьори за незаконни партита в Пловдив

Незаконни партита и неправомерно отваряне на заведения установиха тази нощ контролните органи в Пловдив.  Проверени са три заведения - два ресторанта и нощен клуб до голям хотел, съобщи за Радио Пловдив д иректорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев :   "Установени  са повече от 70 лица и на трите обекта, взето е отношение..

обновено на 16.01.21 в 17:22

Пловдив отбеляза тържествено 143 години от Освобождението

Пловдив отбеляза 143 години от Освобождението. Церемонията се проведе пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. За да почетат паметта на загиналите в събитията от 1878 г. дойдоха  десетки пловдивчани, представители на областната и общинската управа,  общественици. В словото си  по повод годишнината директорът на Регионален..

обновено на 16.01.21 в 17:22

49 са новите случаи на коронавирус в Пловдив, ваксинирани са 124 души

Малко над 6 процента от всички изследвани за коронавирус са с положителни проби за последното денонощие. Единният  информационен портал отчита 552 нови слуачя от общо 8 хиляди 850 теста.  София отново е с най-много новозаразени – над 100. Следват Бургас с повече от 80 и Пловдив с 49 заразени.   В областите Пазарджик и Смолян има по пет нови..

обновено на 16.01.21 в 17:21

Карлово отбеляза 143 години от избора на Първия градски съвет

С тържествена сесия на местния парламент Карлово отбеляза днес 143-ата годишнина от избора на Първия градски съвет.  Отслужен бе водосвет пред църквата „Св. Николай“ и се проведе шествие до паметника на председателя на Първия градски съвет на Карлово Васил Караиванов.  Честването започна на площад "Васил Левски" с приемане на почетен караул..

обновено на 16.01.21 в 17:19

Над 300 души протестираха заради питейната вода в Брестовица

Жителите на пловдивското село Брестовица излязоха на поредния си протест срещу лошото качество на водата. Те са недоволни , че близо година заплащат за услугата по обичайните тарифи, при условие , че съдържанието на манган във водата остава високо и тя може да се ползва само за санитарно-битови нужди.  Много от присъстващите над 300 души на..

обновено на 16.01.21 в 17:18