Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новите мерки няма да засегнат тежко икономиката"Чисто икономически резултатите от новите ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса няма да бъдат толкова негативни, защото няма да има пълно затваряне. Това ще засегне главно сферата на услугите и образованието, а останалите сектори няма да бъдат пряко засегнати". Прогнозата направи по Радио Пловдив макроикономистът проф. Ганчо Ганчев. По думите му психологическият ефект от мерките ще бъде по-тежък, защото "вече доста време сме под заплахата на този вирус".

Професор Ганчев посочи, че за щастие в Германия, с която България е много тясно свързана икономически, спадът е много по-малък отколкото във Франция и други европейски държави.

"Много е трудно да се каже какъв ще бъде в крайна сметка икономическият спад у нас. Първоначалните прогнози на Европейската комисия и Международния валутен фонд бяха за около 6-7%. Сега след втория локдаун е възможно в крайна сметка спадът да бъде по-голям", посочи Ганчо Ганчев.

По думите му е трудно да се прогнозира, защото правителството също не е наясно. "Например беше казано, че тези сектори, които сега ще бъдат засегнати, ще бъдат компенсирани. Но как, с какви суми-в момента никой не е в състояние да каже".

Според проф. Ганчев мерките би трябвало да бъдат по-пряко насочени към бизнеса. По думите му, от заложените в бюджета мерки може да се предположи, че те по-скоро са насочени към увеличаване на доходите на някои слоеве на населението и в по-малка степен конкретно към бизнеса.

Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08