Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бетовен в онлайн мост между Радио Пловдив, Залцбург и Цюрих

| обновено на 26.11.20 в 07:23

Два юбилейни концерта, посветени на 250-та годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен ще прозвучат днес и утре за слушателите на радио Пловдив  след новините в 19 ч. 

Проявата е в рамките на Международния фестивал за класическа музика „Тримонтиада“.

Концертите ще се осъществят едновременно от Голямото студио на Университет „Моцартеум“, Залцбург, Първо студио на БНР Пловдив и студиото на  пианистката проф. Галина Врачева  в Цюрих.

Изпълнители са ансамбъл „Тримонтиада“ със солисти от Младежки Камерен Оркестър „Франк Мартен Плейърс“ и пианистът  Ролф Плаге, Германия.

В програмата  са включени неизпълняваните досега „Септет Опус 20“ от Бетовен, „Октет Опус 20“ от Феликс Менделсон, най-голямата клавирна соната  на Бетовен „Хамерклавир Опус 106“, както и струнните миниатюри „Дуо за изпълнители с очила“ и „Горски цар“ на Франц Шуберт.

Техническият екип на БНР - Радио Пловдив и водещият Милко Петров ще ви направят съпричастни на концертите в този уникален "виртуален мост". 

 “И от небето ще продължавам да слушам”, казва със сетния си дъх Бетовен през 1827 год. 

Днес ще се насладим на неговата музика в есенното издание на „Тримонтиада 2020“.


Още от категорията
Кино

Кино "Космос" по света и у нас

Пожарът в кино „Космос“ отново открои проблема със залите за култура в Пловдив. Все още не губим надежда, че емблематичното кино, за чието обновление са говори още отпреди 10 години, ще се възроди за културен живот. Плановете за реконструкцията му, които бяха обвързани с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата, така или иначе са..

публикувано на 26.01.21 в 13:30

"Живописен диктат" на Васил Петров в галерия „Възраждане“

Изложба под надслов "Живописен диктат" на художника Васил Петров ще бъде открита тази вечер от 18 часа в пловдивската галерия „Възраждане“. Творящият в Пазарджик маестро представя 21 от най- новите си творби, рисувани през последните четири месеца. Кръстник на богатата експозиция е галеристката Краси Алексиева, която определя автора..

обновено на 26.01.21 в 07:25

Недко Итинов ни напусна, завеща ни есента

Внезапно ни напусна изключителния пловдивски живописец Недко Итинов, който тази година щеше да навърши 65 години. Недко Итинов е сред доайените на пловдивската художествена школа. К ато автор той имаше специфичен стил, характеризиращ се със специфичен растер и триизмерни декоративни фигури. "Недко Итинов притежава изключително развита..

публикувано на 25.01.21 в 14:03

Дипломантите на НХГ показват изложбата "Калиграма"

Дипломантите на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" показват от днес и онлайн - изложбата „Калиграма“ . Това са творби на учениците от специалност „Рекламна графика“ от 12 в клас. Те са създали въздействащи графични образи, свързани и посветени на любим текст от известен писател . Учебната задача е реализирана под ръководството на..

публикувано на 25.01.21 в 13:54

Конструкцията на кино "Космос" е запазена и емблематична

Кино "Космос" -  с бъдеще неясно, изненада ни пожар, за щастие овладян навреме и без съществени поражения. Говорим с арх.  Димитър Балджиев , автор на последния одобрен проект за реконструкция на сградата.  До къде сме и какво предстои в постковид условия за реализация от проектантите и от община Пловдив ?  Днес се очаква кметът на район "Централен"..

публикувано на 25.01.21 в 10:32