Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не се мисли за хората, които реално движат бизнеса

Мерките на Правителството са оправдани, от гледна точка на запазване здравето на населението. Те обаче имат лек икономически привкус – няма добро съчетаване между медицинска необходимост и необходимостта от опазване на икономиката“, заяви бизнесменът Ангел Стоев – ръководител на предприятие за опаковки край Пловдив, осигуряващо препитание на 150 човека.

Като аргумент той подчерта, че дори мярката излизащите в неплатен отпуск да получават на ден по 24 лв компенсация, е половинчата, тъй като  това се равнява на непълна част от обезщетението, което биха получили, ако излязат на трудовата борса. В същото време не се мисли за хората, които реално движат бизнеса – собствениците на малки ресторанти, кафенета, чийто доход зависи единствено от съществуването на тези заведения. За тях не се прави нищо.

Стоев попита откъде ще получат пари тези бизнеси,  за да изхранват семействата си.  

По думите му, в предприятието, което той ръководи, са взети своевременно мерки за ограничаване на заразата и то не е спряло да работи. Намален е съставът на администрацията, който се редува присъствено и онлайн по 50%. Заетите в производствения процес, който е непрекъснат, продължават работа при всички противоепидемични мерки за сигурност.

Заради общия спад в икономиката, са намалени само обемите на производството.

Стоев бе категоричен, че взетото  преди ден решение  НАП да признава като разход за фирмата платените от нея  PСR тестове на работниците, е правилно.

„Досега всички тестове се поемаха от фирмата за нейна сметка. А това се отразява на нейното финансово състояние при намалените обеми на работа и в същото време при увеличение на разходите“, заяви Стоев.

Той бе категоричен, че фирмата няма да съкрати нито един работник в условията на пандемията.

„Бизнесът ни научи да се отнасяме по друг начин в ежедневните ни задължения и да се съобразяваме със ситуацията и при общуването с нашите контрагенти – всичко става онлайн. Това не е добре, но друг начин на този етап няма“.

Интервюто – от звуковия файл:


Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08