Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се мисли за хората, които реално движат бизнеса

Мерките на Правителството са оправдани, от гледна точка на запазване здравето на населението. Те обаче имат лек икономически привкус – няма добро съчетаване между медицинска необходимост и необходимостта от опазване на икономиката“, заяви бизнесменът Ангел Стоев – ръководител на предприятие за опаковки край Пловдив, осигуряващо препитание на 150 човека.

Като аргумент той подчерта, че дори мярката излизащите в неплатен отпуск да получават на ден по 24 лв компенсация, е половинчата, тъй като  това се равнява на непълна част от обезщетението, което биха получили, ако излязат на трудовата борса. В същото време не се мисли за хората, които реално движат бизнеса – собствениците на малки ресторанти, кафенета, чийто доход зависи единствено от съществуването на тези заведения. За тях не се прави нищо.

Стоев попита откъде ще получат пари тези бизнеси,  за да изхранват семействата си.  

По думите му, в предприятието, което той ръководи, са взети своевременно мерки за ограничаване на заразата и то не е спряло да работи. Намален е съставът на администрацията, който се редува присъствено и онлайн по 50%. Заетите в производствения процес, който е непрекъснат, продължават работа при всички противоепидемични мерки за сигурност.

Заради общия спад в икономиката, са намалени само обемите на производството.

Стоев бе категоричен, че взетото  преди ден решение  НАП да признава като разход за фирмата платените от нея  PСR тестове на работниците, е правилно.

„Досега всички тестове се поемаха от фирмата за нейна сметка. А това се отразява на нейното финансово състояние при намалените обеми на работа и в същото време при увеличение на разходите“, заяви Стоев.

Той бе категоричен, че фирмата няма да съкрати нито един работник в условията на пандемията.

„Бизнесът ни научи да се отнасяме по друг начин в ежедневните ни задължения и да се съобразяваме със ситуацията и при общуването с нашите контрагенти – всичко става онлайн. Това не е добре, но друг начин на този етап няма“.

Интервюто – от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29