Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книгите са мощно средство за справяне с кризи

Защо от Асоциация „Българска книга“  поискаха в писмо до премиера, министъра  на образованието и министъра на културата  книжарниците да останат отворени, след като строгите ограничителни мерки за борба с разпространението на заразата влязат в сила на 27 ноември.Възможно ли е физическата изолация да не се превърне в културна? Отговорът е от председателя на УС на  Асоциация „Българска книга“  Велизара  Добрева.

„Притеснението ни е, че за пореден път държавата не отличава книгата от останалите нехранителни стоки. Книгата носи култура и образование, а в условия на пандемия има много важна роля“.  

 Според г-жа Добрева, не само здравето ни е застрашено, но и нашето ментално състояние, общуването и образованието. Книгата винаги ще бъде много мощно средство за противопоставяне и излизане от кризи. Книгата е храна за душата ни, може да ни заведе на прекрасни места, без да можем физически да пътуваме, да изживеем вълнуващи моменти.

„Хората имат необходимост от храна и лекарства, но и от четене и книги. Така могат да преминат през тази тежка кризисна ситуация. Основно книгите достигат до читателите през книжарниците, които трябва да останат отворени. Вярно е, че има онлайн търговия, но това са само 10-15%. За нашите управниците книгата трябва да се класифицира като стока от първа необходимост. На тази база да взимат държавните решения“, посочи още г-жа Велизара Добрева.  

Интервюто с Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“ е в звуковия файл.


Още от категорията
Кино

Кино "Космос" по света и у нас

Пожарът в кино „Космос“ отново открои проблема със залите за култура в Пловдив. Все още не губим надежда, че емблематичното кино, за чието обновление са говори още отпреди 10 години, ще се възроди за културен живот. Плановете за реконструкцията му, които бяха обвързани с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата, така или иначе са..

публикувано на 26.01.21 в 13:30

"Живописен диктат" на Васил Петров в галерия „Възраждане“

Изложба под надслов "Живописен диктат" на художника Васил Петров ще бъде открита тази вечер от 18 часа в пловдивската галерия „Възраждане“. Творящият в Пазарджик маестро представя 21 от най- новите си творби, рисувани през последните четири месеца. Кръстник на богатата експозиция е галеристката Краси Алексиева, която определя автора..

обновено на 26.01.21 в 07:25

Недко Итинов ни напусна, завеща ни есента

Внезапно ни напусна изключителния пловдивски живописец Недко Итинов, който тази година щеше да навърши 65 години. Недко Итинов е сред доайените на пловдивската художествена школа. К ато автор той имаше специфичен стил, характеризиращ се със специфичен растер и триизмерни декоративни фигури. "Недко Итинов притежава изключително развита..

публикувано на 25.01.21 в 14:03

Дипломантите на НХГ показват изложбата "Калиграма"

Дипломантите на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" показват от днес и онлайн - изложбата „Калиграма“ . Това са творби на учениците от специалност „Рекламна графика“ от 12 в клас. Те са създали въздействащи графични образи, свързани и посветени на любим текст от известен писател . Учебната задача е реализирана под ръководството на..

публикувано на 25.01.21 в 13:54

Конструкцията на кино "Космос" е запазена и емблематична

Кино "Космос" -  с бъдеще неясно, изненада ни пожар, за щастие овладян навреме и без съществени поражения. Говорим с арх.  Димитър Балджиев , автор на последния одобрен проект за реконструкция на сградата.  До къде сме и какво предстои в постковид условия за реализация от проектантите и от община Пловдив ?  Днес се очаква кметът на район "Централен"..

публикувано на 25.01.21 в 10:32