Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив загуби 12.5 милиона лева от туристи заради коронакризата

В ситуацията на корона-епидемията тази година  в Пловдив „културният живот кипеше, всички събития се случиха“, но градът обеляза очакван спад като туристическа посещаемост. Това обяви в годишния си отчет заместник кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. 

Той посочи, че за деветте месеца от началото на годината туристическите нощувки в града са намалели с 53% в сравнение със същия период на миналата година, а загубите от приходи са почти 12, 5 милиона лева.

„Според експерти, едва през 2022 година тези показатели е възможно да се върнат в нормални нива“, обясни Панов и допълни, че за догодина основна цел е привличането на интереса към Пловдив на българските туристи. 

67% е спадът на туристите пък в обектите на Стария Пловдив от януари досега. Това обяви директорът на Общинския институт Богомил Грозев. Причината отново е ковид-епидемията,  чието влияние върху приходите в цифри изглежда така: от 770 хиляди лева приходен бюджет, до края на годината може би ще се съберат 250 хил. лева. 

Екипът на  ОИ „Старинен Пловдив“ е разработил тематични турове, с които вярва, че ще привлече туристи догодина. Един от акцентите е по Алафрангите на Стария град. Предстои заявките за тези турове да се правят онлайн. Готови са и проектите за ремонт и реставрация на къщите Ламартин, Недкович и Стамболиян, както и на  Синята къща, за които ще се търси финансиране. 

Новите културни обекти, които ще посрещат гости идната година, са Голямата Епископска базилика и Централната трибуна под бившия Нармаг на Главната улица, която е реставрирана, но засега не е отворена за посещения.

И ако реално туристите са намалели, то над 3 пъти е нараснал делът на тези, които посещават виртуално културни събития тази година, отбеляза още отчетът. Това става възможно с кампанията „Оставаме си вкъщи с Европейска столица на културата“, създаден в дните на социална изолация и наситен с онлайн съдържание от пловдивските културни институти.

Пловдив е градът, който влиза и като пример за положителна практика в доклада на евродепутата Мария Габриел за подпомагане на културния сектор в условията на ковид-кризата, подчерта още Пламен Панов. Става дума за  създадения още през пролетта към Фондация „Пловдив 2019“ Кризисен фонд, чрез който с 1000 лева за храна, лекарства и режийни разходи са подкрепени 14 творци. Подкрепа са получили и над 20 културни оператори, чиято дейност е в общински сгради. „С опростяване на наемите им ние ги съхранихме“, подчерта Панов. 

До дни приключва реставрацията на Сграфитото на Георги Божилов Слона на фасадата към входа на Стария град. Предвидено е и съвместен екип от общината и район Централен да направят обход за опис на всички паметници на момументалното изкуство. През декември ще отвори след ремонт Постоянната експозиция на Градската художествена галерия на ул. "Съборна".

В лицето на Форум Север, където текат дейностите по реставрация и консервация, Пловдив скоро ще има своето ново "архитектурно бижу". Предстои за 150 дни да се изработят и проекти за консервация и реставрация на Форум Юг-Изток до Централна поща. 

 

Още от категорията

Хулигани подпалиха кино "Космос"

Пожар е избухнал в сградата на кино "Космос".  Очевидци  на ул. "Гладстон" в Пловдив, еднага са сигнализирали и на мястото бързо са пристигнали две пожани коли.  Огънят, лумнал на втория етаж е бързо загасен, но от димящите отломки дълго е тлял задушлив пушек, който вече се е разнесъл.  Най-вероятно пожарът е предизвикан от група младежи, които са..

публикувано на 22.01.21 в 19:02

Жена пострада при пожар в апартамент в центъра на Пловдив

Пожар избухна в апартамент на първия етаж на блок на ул. "Варшава" в Пловдив в следобедните часове. С помощта на съседи живеещите в апартамента били изведени на безопасно разстояние, без да са пострадали сериозно.  Мединска помощ е оказана на една жена. От пожара са нанесени материални щети в две стаи. Причините за пожара се изясняват.

публикувано на 22.01.21 в 17:15

Разкриха схема за незаконна търговия

Схема за незаконна търговия разкриха полицията и прокуратурата в Пловдив. Продавани са онлайн фалшиви маратонки , съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.  Стоката е внасяна от Турция нелегално и се е разпространявала чрез четири сайта за продажба на спортни стоки. Вследствие на нерегламентираната дейност са..

обновено на 22.01.21 в 16:23

Сопот и Асеновград с най- много санкции за незаконни сметища

Над 700 проверки за нерегламентирани сметища са извършени през миналата година от 15-те екоинспекции в страната, съобщиха от МОСВ.  За констатирани замърсявания с отпадъци на 75 кмета са издадени наказателни постановления на обща стойност 243 300 лв., като на девет от тях са издадени по повече от едно. С най- много в цялата страна – 5 наказателни..

публикувано на 22.01.21 в 15:07

Фините прахови частици в Пловдив са два пъти над нормата

В Пловдив и в София са измерени най-големи превишения на праговите стойности на фини прахови частици /ФПЧ/ във въздуха. Това сочи справката на Изпълнителната агенция по околната среда /ИАОС/ за съдържанието на вредни вещества в атмосферния въздух през изминалото денонощие.  Общо при 14 станции в страната има превишение на праговите стойности. В двете..

публикувано на 22.01.21 в 14:43