Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Св. Мина" няма да е Covid болницата на Пловдив

Щом „Св. Мина“ не може да е само Covid болница, тогава няма да е, реагира Дани Каназирева

| обновено на 26.11.20 в 16:36


МБАЛ „Свети Мина“ няма да бъде преобразувана в Covid болница. Това обяви заместник-кметът Анести Тимчев, който се позова на нова заповед на РЗИ-Пловдив. Тя се очаква да бъде получена днес в Община Пловдив.

„Заповедта отменя МБАЛ „Свети Мина“ да бъде квалифицирана на Covid болница. Решението е взето на база на направен подробен анализ от страна на Община Пловдив, на база на анализираните възможности на Община Пловдив, на база на положените усилия, на база на личното оперативно ръководство на кмета Здравко Димитров, и на база прецизен медицински одит на специалисти и професионалисти, които преценяват състоянието и възможностите на „Свети Мина“ като Covid болница. В крайна сметка, всички тези възможности са огледани, но в тази заповед от 137 легла в база първа на лечебното заведение, ще бъдат определени само 60 легла за лечение на пациенти с коронавирус. Това е едно решение, което е близко до ситуацията, до възможностите и до правилното решаване на въпроса“, каза Тимчев.

Той уточни, че днес са проведени разговори по телефона с РЗИ-Пловдив и се очаква новата заповед в Община Пловдив.

„Това е едно адекватно решение, предвид възможностите на болницата, като кадрово обезпечение и техническо оборудване“, подчерта доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив. Той подчерта, че администрацията и целият персонал на болницата са реагирали адекватно за да изпълнят досегашните заповеди на РЗИ.

Доктор Калинов заяви още, че от тази сутрин МБАЛ „Свети Мина“ има референтна лаборатория за PCR тестове, но не посочи стойността й, като обясни, че средствата са на отложено плащане.

Анести Тимчев каза още, че ще се водят разговори с НЗОК за финансирането на болницата. Той подчерта, че не трябва да се гледа на този въпрос като на противопоставяне на две мнения, а трябва да се стъпи на базата на аргументите, свързани със здравето на хората.

„Никой не бива да си играе със здравето на гражданите и въз основа на това да организира някакъв авторитет или някакви други позиции“, коментира Тимчев.

Доктор Калинов подчерта, че гласуваните от ОбС средства за „Свети Мина“, които са в размер на 83 000 лева, вероятно ще трябва да се прегласува от местния парламент.

Предполагам, че тази сума няма да бъде преведена на болницата, предвид новата заповед на РЗИ-Пловдив, която казва, че болницата не е специализирана със 137 легла. И ОбС трябва да вземе решение как да бъдат изразходвани тези средства, обясни още доктор Калин Калинов.

Щом „Свети Мина“ не може да е само  Covid болница, тогава няма да е, това каза областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Управителят на  МБАЛ „Свети Мина“  да изготви доклад какви са реалните възможности на здравното заведение за оказване на  качествена здравна грижа при лечението на пациенти с Covid-19. Това  реши днес на свое заседание Медицинският щаб.  Решението е продиктувано от множеството публикации в медиите и твърдението, че общинското здравно заведение реално не може да се реорганизира в изцяло Covid болница поради липса на достатъчно апаратура, обезпечен леглови фонд, персонал и недостатъчен финансов ресурс на база досегашния лимит, с който работи. Срокът за това е 24 часа, след което ще бъде взето решение от Областния кризисен щаб с колко легла за лечение на Covid-19, според заповедите на здравния министър , ще  остане  да работи.  Решението ще се съгласува с кмета на Пловдив Здравко Димитров, а РЗИ съответно ще издаде необходимата заповед.

„Медицинският щаб взе решението  за болница „Свети Мина“ по предложение на РЗИ и на база редица проверки  за възможностите да бъде преобразувана. Това не е еднолично решение, защото са водени многократни разговори с управителя проф. Петров и  д-р Калинов, а проблема за лимита на болницата бе поставен в НЗОК още през юли. В сегашната ситуация и при декларираната невъзможност от страна на управителя и Общината,  тя  да бъде Covidболница, то тогава е най-разумно да се редуцират леглата за лечение на пациенти с тази диагноза“, каза Дани Каназирева.

Тя допълни, че политическите разговори са твърде неуместни сега.

„Ясно е за всички,  че темата „Свети Мина“ се използва за политически пиар, но тези, които го правят  или не осъзнават сложната ситуация или умишлено го правят точно сега“, коментира областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

Още от категорията

Доставят още две водоноски и бутилирана вода за Брестовица

Първата доставка на бутилирана вода ще бъде направена днес в Брестовица . Това съобщиха за Радио Пловдив от гражданското сдружение "Живот за Брестовица" по повод наш репортаж  за замръзнала вода в единствената водоноска в селото. Там от една година водата в чешмите е негодна за пиене, защото съдържа манган. Припомням, че миналата събота бе организиран..

публикувано на 21.01.21 в 06:19

Отстранена е електроаварията в центъра на Пловдив

Вече е отстранена аварията, която спря електрозахранването в част от центъра на Пловдив. Без електричество бе и кръстовището на булевардите "6 септември" и "Руски", заради което движението на автомобили там бе затруднено.  Без ток бе и районът коло "Пещерско шосе", както и по близките улици "Царевец" и "Йордан Гавазов", където са общежитията на..

публикувано на 20.01.21 в 19:12

Кривата на заразата в Пловдивска област върви надолу

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие, като  сред новозаболелите има един санитар. Регистрирана е и болна учителка от ДГ „Детелина“ в Раковски. Под карантина са поставени 28 контактни деца и двама души от персонала.  В специализираните ковид отделения в момента лежат 326 пациенти.  За денонощието от Спешна помощ..

публикувано на 20.01.21 в 16:10

Пловдивска област извън червената зона, намаляват Covid леглата

Да се намалят леглата за лечение на Covid-19 в Пловдив и областта. Това реши Медицинският щаб на свое заседание. Според решението терапевтичните легла за  Covid пациенти се намаляват от 1 056 на 687. За интензивно лечение се редуцират от 103 на 85. Основание за редуцирането на леглата е това, че област Пловдив излезе от червената зона и..

обновено на 20.01.21 в 15:15

Жители на родопски села готвят протест и блокада, искат път

На 23 февруари жители на четири родопски села излизат на протест пред Областното пътно управление в Пловдив с настояване за основен ремонт на пътя от разклона за Бойково до Ситово и Лилково.  Ако ремонтът не се случи, на 27 февруари живеещи в Ситово, Лилково, Брезовица и Плочник ще блокират Околовръстното шосе на Пловдив при кръстовището на..

обновено на 20.01.21 в 15:15