Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

Снимка: bntnews.bg

До края на другата седмица вече ще работи електронното направление за PCR тест, което личните лекари ще издават.

Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. 

Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за това.

Време за синхронизация 

Все още точен ден не може да се каже. Трябва да излезе в Държавен вестник анексът към рамковия договор. Едва след това програмистите, изготвящи софтуерите на семейните лекари, могат да финализират работата по електронното издаване на направлението. Това ще отнеме поне 2 - 3 дни. Същата работа трябва да свършат и програмистите на лабораториите. 

Лесна процедура

Процедурата за издаване на електронно направление за PCR-тест е много лесна, основно за пациентите, обясни д-р Сотиров.

Желателно е това да става чрез дистанционна консултация, за да не идват заразно болните в чакалнята и в кабинета на семейния си лекар и така да заразяват други тежко и хронично болни пациенти. 

Личният лекар през своя софтуер издава направление, което изпраща към Националната здравна информационна система. Тя генерира код - уникален номер единствено за това направление. Лекарят дава този код на пациента и с него той може да посети избрана от него лаборатория.

Общопрактикуващите лекари не получават пари от касата

Здравната каса ще плаща по 60 лева за PCR-тест, но не на семейните лекари, а на лабораториите.

Ако цената на теста е по - висока от 60 лева, пациентът трябва да доплати. Цените са определени в договора, който лабораториите са сключили със здравната каса.

PCR-ите са без лимит, а рентгеновите изследвания са лимитирани, обясни д-р Костадин Сотиров. 

Позитивните са 8 до 10 пъти повече от установените с PCR-тестовете

За да получат направление за PCR тестове за коронавирус, пациентите трябва да имат поне два от следните симптоми - температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, болки в мускулите болки в гърлото, задух, кислородно насищане на кръвта по-малко от 92%.

Почти всеки човек с два от изброените симптоми е болен от коронавирус, категоричен е д-р Сотиров. 

Официалната статистика обхваща само доказаните с PCR-тестове. 

Два пъти повече са тези, които си правят антигенни тестове, а те не са отразени в статистиката. 

До три пъти повече са тези, които не правят никакви тестове, но си лежат вкъщи и боледуват.

Броят на отрицателните тестове е много малък и съвпада с процента на фалшиво отрицателните резултати - при 5 до 10% от случаите. Може да сте болен, но тестът да е отрицателен, уточни общопрактикуващият лекар.

Цялото интервю на Неда Велкова с д-р Костадин Сотиров е в звуковия файл. 


Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08