Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

Снимка: bntnews.bg

До края на другата седмица вече ще работи електронното направление за PCR тест, което личните лекари ще издават.

Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. 

Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за това.

Време за синхронизация 

Все още точен ден не може да се каже. Трябва да излезе в Държавен вестник анексът към рамковия договор. Едва след това програмистите, изготвящи софтуерите на семейните лекари, могат да финализират работата по електронното издаване на направлението. Това ще отнеме поне 2 - 3 дни. Същата работа трябва да свършат и програмистите на лабораториите. 

Лесна процедура

Процедурата за издаване на електронно направление за PCR-тест е много лесна, основно за пациентите, обясни д-р Сотиров.

Желателно е това да става чрез дистанционна консултация, за да не идват заразно болните в чакалнята и в кабинета на семейния си лекар и така да заразяват други тежко и хронично болни пациенти. 

Личният лекар през своя софтуер издава направление, което изпраща към Националната здравна информационна система. Тя генерира код - уникален номер единствено за това направление. Лекарят дава този код на пациента и с него той може да посети избрана от него лаборатория.

Общопрактикуващите лекари не получават пари от касата

Здравната каса ще плаща по 60 лева за PCR-тест, но не на семейните лекари, а на лабораториите.

Ако цената на теста е по - висока от 60 лева, пациентът трябва да доплати. Цените са определени в договора, който лабораториите са сключили със здравната каса.

PCR-ите са без лимит, а рентгеновите изследвания са лимитирани, обясни д-р Костадин Сотиров. 

Позитивните са 8 до 10 пъти повече от установените с PCR-тестовете

За да получат направление за PCR тестове за коронавирус, пациентите трябва да имат поне два от следните симптоми - температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, болки в мускулите болки в гърлото, задух, кислородно насищане на кръвта по-малко от 92%.

Почти всеки човек с два от изброените симптоми е болен от коронавирус, категоричен е д-р Сотиров. 

Официалната статистика обхваща само доказаните с PCR-тестове. 

Два пъти повече са тези, които си правят антигенни тестове, а те не са отразени в статистиката. 

До три пъти повече са тези, които не правят никакви тестове, но си лежат вкъщи и боледуват.

Броят на отрицателните тестове е много малък и съвпада с процента на фалшиво отрицателните резултати - при 5 до 10% от случаите. Може да сте болен, но тестът да е отрицателен, уточни общопрактикуващият лекар.

Цялото интервю на Неда Велкова с д-р Костадин Сотиров е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38