Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв.

Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави хора, припомни в разговор по темата проф.Чорбанов от Института по микробиология при БАН.  Това предплога, че те трябва да са абсолютно безопасни и с доказана ефективност.

Това, което фирмите, обавили, че имат готови и тествани ваксини,  е да докажат, че в краткосрочен период намат негативни ефекти. Но все още не се знае дали такива няма да се появят след две години и повече, изрази съмнение професорът. 

Според него и тестовете за ефективност, за които се казва че са над 70%, дори над 90% са направени върху твърде малко хора. 

"Не казвам, ваксините са лоши. Те може да са добри, само че ние не знаем това"

Проф. Чорбанов поясни, че за да се одобри една ваксина се следват много строги правила, които се проверяват в дълъг период от време върху голям масив от хора от различна възраст, социални групи, пол, раса... В период на толкова широко разпространение на вируса никой не може да гарантира дали е заразоносител, дали е болен, дали е здрав. Това носи риск да се компрометира самата ваксинология.

Прогнозата на проф. Чорбанов е, че ваксините срещу Ковид-19 няма да бъдат одобрени за масово поставяне.

"Не смятам, че има държавен чиновник, който да го разреши. Смятам, че те ще бъдат одобрени като тест продукти и всеки ще трябва да подписва декларация за съгласие. Ако не е така, то властите може да подлежат на атаки по отношение на правилата и нормите при създаване на ваксини". 

Изпълнителната Агенция по лекарствата трябва да прецени дали един продукт може да бъде одобрен. Ако се даде одобрение от Европейската агенция това ще е в противоречие с нормите, създадени от самата нея. 

Проф. Чорбанов сподели още, че за нищо на света не бива тази ваксина да се поставя на деца, на млади и на здрави хора. Смисъл от ваксината ще има само за целеви групи, които са изложени на рискОще от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08