Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Снимка: Радио ВИДИН

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването.

Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че мярката е трябвало да се наложи по-рано, непрекъснатото нарастване на заболяваемостта и смъртността, започнала от  от септември. Според него за това е допринесло намаляването на ограниченията през лятото.

Може само да се гадае, дали три седмици с частичен локдаун са достатъчни, за да се подобри положението, каза още професорът, в Израел тази мярка от 20 дни даде резултат, но за всяка държава въздействието е различно.

Забавянето, според проф. Гайдарски, е по икономически причини, за да не се засегне бизнеса, но това е недооценяване на положението. А и когато човек не работи, какви приходи ще има в държавата.

В Пловдив нещата  с вируса се забъркаха най-много, каза още проф.Гайдарски и посочи  случая с починалите на стълбите хора в пловдивска болница,  и с решението  МБАЛ "Св.Мина" да стане  първа у нас ковид-болница при   среща на премиера с кмета/ в болница на лечение за Ковид 19 /, той нареди, хайде ,изписвайте го, обидно е. Това не може да се случи в държава, която претендира за правов ред и за демократични порядки, въведени в страната. 

В тази ситуация, липсата на единно мнение е повлияла за състоянието на хаос, което съществува в здравната система и ситуацията с вируса, каза още  проф. Гайдарски и  уточни, че трябва да има свобода  на различните мнения, включително и  на това като на  доц Мангъров, но  трбва да   обща, единна  позиция на правителството, а такава няма.  Щабът излиза с едно мнение, министър председателят/ и това е негово право/,  всеки момент може да излезе с друго. Становищата не трябва да се сменят непрекъснато.

Проф. Гайдарски, който е преминал през лечение на коронавируса, каза, че го е направил в болница, като изцяло се е доверил на лекарите, дори не се е интересувал с какво точно го лекуват. И препоръча на всички да не се лекуват както те решат, или  по съвети на близки, а само от лекари. И даде пример със свой близък, който е лекар, и се е лекувал сам в къщи, и е починал.

Цялото интервю с проф. Радослав Гайдарски е в звуковия файл. 

Още от категорията

Промяната Байдън - сигурност, външна политика, климат

Денят, в който светът гледа към смяната на върха в САЩ, и ние ще ориентираме три от разговорите в предаването към политиките, които новият стопанин на Белия дом ще води – в областта на външните работи, на сигурността и на борбата с климатичните промени. Коментар по темите с анализатора Йордан Божилов, арабиста Владимир Чуков и..

публикувано на 20.01.21 в 16:15

Трябва да купуваме още ваксини и да мислим за възрастните

България трябва да положи усилия да закупи още ваксини, заяви в интервю за Радио Пловдив  вирусологът акад. Ангел Гълъбов . Според него най-подходящи са ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", тъй като дават задоволително висока ефективност от 95 процента. Това обаче не може да се каже за английската ваксина на "Астра Зенека", която не е..

публикувано на 20.01.21 в 16:08

30% от пациентите в Пловдивска област искат да се имунизират

Поставянето на ваксините е рутинна дейност и личните лекари в Пловивска област са в готовност за старта на масовото имунизиране срещу COVID-19. Това каза за предаването „Ден след ден“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров. В настоящия момент личните лекари изготвят списъците с..

публикувано на 20.01.21 в 15:28

По време на криза българите инвестират в имоти

За една година депозитите на домакинствата в България със суми между 100 и 200 хил. лева са се увеличили с 14,1% в сравнение с 2019 та.   Това означава, че размерът на влоговете е нарастнал с 9,4% - сочи справка на Българската народна банка. Общият размер на кредитите в банковата система се е повишил с 4.3 на сто и е достигал над 60 милиарда..

обновено на 20.01.21 в 15:19

Локдаунът свали заведенията в нокдаун, протестно отварят на 1.02

Солидарни сме с така ва позиция и ще отворим, за да покажем, колко засегнат е браншът, колко е недоволен от неяснотата на мерките и липсата на подкрепа от страна на държавата, тава казаха в предаването "Точно днес" Тони Симидчиева - собственик на ресторант и Деян Найденов, който притежава нощни клубове в Пловдив. "Не локаут, а нокаут е положението при..

обновено на 20.01.21 в 15:18