Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Извънредни мисли" - носталгия с надежда

| обновено на 27.11.20 в 12:40


По време на карантината през пролетта, излъчихме 28 епизода от поредицата “Извънредни мисли”. Това е рубрика, провокирана от новите изпитания на времето, в която всеки събеседник отговаряше на три въпроса.

На прагът на втората карантина за 2020-та ви срещаме с още от извънредните мисли на още много наши събеседници, развиващи се в най-различни професионални сфери, и населяващи различни точки от световната карта. Общото помежду, е пандемията , която преживяваме вече почти година, различното – начина по който тя засяга и променя живота, мислите, стремежите и мечтите ни! В няколко въпроса, еднакви за всеки участник на поредицата, откриваме светове!

И така :

Как се казвате и коя е професионалната сфера, в която се развивате?

Как се промени живота ви за последните 9 месеца?

Как изглежда срещата ви с ковид? Близка или далечна?

Как, и къде ще прекарате най-близкия празник, който ви предстои?


Кремена Николова започва да учи цигулка на седем годишна възраст. Няколко години по-късно, продължава обучението си в НУМСИ „Проф.П.Владигеров” град Бургас, а след това и в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” град София.

 През 2012 се установява в Италия. Днес Кремена Николова е определяна от критиците като млад изключително изразителен цигулар, и в момента  концертира  като солист и камерен музикант в Италия, България, Франция, Испания, Словения, Белгия и Русия редом с някои от най-ярките артисти на световната музикална сцена. Гост е на  фестивали и концертни сезони като Pietrasanta in Concerto, Capriccio Italiano Festival, Rive Gauche Musique in Paris, Prieure de Chirens Festival, Pollença Festival in Mallorca, Novelle Philharmonie Paris, Le Printemps du Violon Paris, Giovani in Musica Ravenna, Amici del Teatro Treviso, Roana Musica, Grandezze e Meraviglie Modena, Chiave Classica Veneto, Ljubljana Festival.

Кремена Николова преподава като асистент в класа на Антон Мартинов в Кралската Консерватория в Монс, Белгия.

Кремена Николова е артистичен директор на Международния музикален фестивал San Martino a Natale , който основава във Венеция, Италия през 2014 г. 


Още от категорията
Зад кадър от живото излъчване на beebopcafe.tv в началото на 2021г.

К-19- практическият изпит за алтернативната култура в Пловдив

Изглежда, че политическата криза, кризата на вярванията на съвременния човек и липсата на активна борба за опазване на природата – съвсем логично се комбинират – давайки като резултат кризата с коронавируса, както и последствията от него. Манифестацията на конспиративни теории, като истина и нестихващите вълни на недоволство срещу..

публикувано на 18.01.21 в 13:37

Преспанското и Охридско езеро в книга на Капка Касабова

Капка Касабова, която от 2005 г. живее в Шотландия, сега е в България, за  да представи новия си роман "Към езерото", издание на пловдивската къща Жанет45.   В книгата тя разказва за е зерата Охрид и Преспа, които са свързани с подземни реки, и пазят трудни спомени за хората, живели по тези земи и тайната на привличането им. Две езера, които са..

публикувано на 18.01.21 в 11:58

В пловдивската АМТИИ започват занимания на живо

От 9 февруари в АМТИИ, в резултат на взето решение на правителствено заседание за обучението в институциите по изкуствата и практическите занимания в училище,  се възстановяват практическите упражнения в академията, каза в интервю за Радио Пловдив ректорът проф. Тони Шекерджиева- Новак.   В момента Академията е в сесия, и след завършването и в края на..

публикувано на 18.01.21 в 11:21
Фотоколаж: Силвия Петрова

Две нови покани за културни проекти в Пловдив

Фондация „Пловдив 2019“ обяви две отворени покани за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта "Европейска столица на културата“ чрез Програма "Наследство". Одобрените проекти ще се финансират с остатъка от средства от наградата „Мелина Меркури“, като чрез тях ще се даде възможност на творчески..

публикувано на 18.01.21 в 11:14

Преге - предаване за света на книгите, 16 - 22 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 1 6. 01. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Велимир Хлебников. Творения. 707 стр., ок. 7А, Факел експерс, 2020. Джордж Оруел. Глътка въздух. 304 стр., ок. 3А, Клъг, 2020. Жав Оризе. Къщата на Ламартин и други текстове. 38 стр., А, Нов..

публикувано на 18.01.21 в 09:45