Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са планирали за следващата седмица. Много са факторите, които го правят необичаен“. Това коментира председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

По думите му, направените предварително намаления в някои магазини са провокирани от неизвестността кога точно те ще бъдат затворени, но и в резултат на вече съществуваща тенденция. Преди около 10 години при старта на инициативата, „черният петък“ е бил един единствен ден.  Тогава е била актуална темата за предпразничните увеличения и спекулациите.

„Откакто говорим за „черен петък“ обаче, който прерасна в уикенд, а и повече, вече говорим за сериозни намаления и това е чудесна новина за потребителите, които не са притиснати от времето“.

Николов предположи, че напливът от купувачи днес ще бъде много голям, тъй като за много хора денят ще бъде последният  за пазаруване преди  коледните празници.

Практиката цените да се завишават изкуствено, за да могат те да бъдат намалени по време на „черния петък“, никога няма да изчезне.

„Нашият съвет винаги е бил не гледайте намаленията, процентите, а - абсолютните стойности на стоките. И ако знаем какво искаме предварително, за да знаем колко са стрували те преди намалението, много трудно можем да бъдем измамени. И това важи най-много за скъпоструващите стоки“, заяви Николов.

Интервюто чуйте от звуковия файл:


Още от категорията

Промяната Байдън - сигурност, външна политика, климат

Денят, в който светът гледа към смяната на върха в САЩ, и ние ще ориентираме три от разговорите в предаването към политиките, които новият стопанин на Белия дом ще води – в областта на външните работи, на сигурността и на борбата с климатичните промени. Коментар по темите с анализатора Йордан Божилов, арабиста Владимир Чуков и..

публикувано на 20.01.21 в 16:15

Трябва да купуваме още ваксини и да мислим за възрастните

България трябва да положи усилия да закупи още ваксини, заяви в интервю за Радио Пловдив  вирусологът акад. Ангел Гълъбов . Според него най-подходящи са ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", тъй като дават задоволително висока ефективност от 95 процента. Това обаче не може да се каже за английската ваксина на "Астра Зенека", която не е..

публикувано на 20.01.21 в 16:08

30% от пациентите в Пловдивска област искат да се имунизират

Поставянето на ваксините е рутинна дейност и личните лекари в Пловивска област са в готовност за старта на масовото имунизиране срещу COVID-19. Това каза за предаването „Ден след ден“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров. В настоящия момент личните лекари изготвят списъците с..

публикувано на 20.01.21 в 15:28

По време на криза българите инвестират в имоти

За една година депозитите на домакинствата в България със суми между 100 и 200 хил. лева са се увеличили с 14,1% в сравнение с 2019 та.   Това означава, че размерът на влоговете е нарастнал с 9,4% - сочи справка на Българската народна банка. Общият размер на кредитите в банковата система се е повишил с 4.3 на сто и е достигал над 60 милиарда..

обновено на 20.01.21 в 15:19

Локдаунът свали заведенията в нокдаун, протестно отварят на 1.02

Солидарни сме с така ва позиция и ще отворим, за да покажем, колко засегнат е браншът, колко е недоволен от неяснотата на мерките и липсата на подкрепа от страна на държавата, тава казаха в предаването "Точно днес" Тони Симидчиева - собственик на ресторант и Деян Найденов, който притежава нощни клубове в Пловдив. "Не локаут, а нокаут е положението при..

обновено на 20.01.21 в 15:18