Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще финансира допълнително МБАЛ "Св. Мина"

| обновено на 27.11.20 в 15:48

МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив ще получи допълнително финансиране, за да може да осигури адекватно и навременно лечение на постъпващите пациенти с Covid – това беше  договорено на среща между заместник-кмета Анести Тимчев и управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев, който пристигна в Пловдив.

Професор Салчев уточни, че увеличаването на средствата за „Свети Мина“ е за сметка на прехвърляне на свободни средства от лимита на другата общинска болница „Свети Пантелеймон“. Това може да стане със споразумение между двамата директори.

„Това означава, че неусвоените средства от едната болница, поради това, че тя няма пълен обем дейност, могат да бъдат прехвърлени за „Свети Мина“, тъй че те да могат да извършват дейността, която имат. И двете болници нямат на 100% натовареност, тъй че не може да се говори, че няма достатъчно средства“, каза професор Петко Салчев.

Той уточни, че вчера са изплатени над 237 000 лева на „Свети Мина“ за неразплатените дейности за 2015 и 2016 година. Парите вече са по сметките на лечебното заведение.

„Смятам, че от финансова гледна точка болница „Свети Мина“ няма никакви проблеми“, подчерта още управителят на НЗОК.

Днес на среща с областния управител Дани Каназирева е обсъдено и финансирането за създаването на триажни центрове, които ще бъдат разкрити в Медицински центрове и ДКЦ-та.

"НЗОК ще плаща по 30 000 лева на месец за организирането на такъв триажен център. Те ще бъдат разкрити на територията на медицинските центрове или клинично консултативните центрове, които разполагат със собствена лаборатория и рентгеново отделение“, обясни още професор Петко Салчев.

Дани Каназирева заяви, че ще се окаже съдействие на доболничната помощ, а целта е да се намали натиска върху болниците.

„Ние също имаме изискване към разкриването на всяка една такава структура, за да има реална полза за хората от нея. Ние държим в тях да има дневни и нощни дежурства“, каза Каназирева.

Очаква се в понеделник отговор от Медицинските центрове и Диагностично-консултативните центрове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24