Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НЗОК ще финансира допълнително МБАЛ "Св. Мина"

| обновено на 27.11.20 в 15:48

МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив ще получи допълнително финансиране, за да може да осигури адекватно и навременно лечение на постъпващите пациенти с Covid – това беше  договорено на среща между заместник-кмета Анести Тимчев и управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев, който пристигна в Пловдив.

Професор Салчев уточни, че увеличаването на средствата за „Свети Мина“ е за сметка на прехвърляне на свободни средства от лимита на другата общинска болница „Свети Пантелеймон“. Това може да стане със споразумение между двамата директори.

„Това означава, че неусвоените средства от едната болница, поради това, че тя няма пълен обем дейност, могат да бъдат прехвърлени за „Свети Мина“, тъй че те да могат да извършват дейността, която имат. И двете болници нямат на 100% натовареност, тъй че не може да се говори, че няма достатъчно средства“, каза професор Петко Салчев.

Той уточни, че вчера са изплатени над 237 000 лева на „Свети Мина“ за неразплатените дейности за 2015 и 2016 година. Парите вече са по сметките на лечебното заведение.

„Смятам, че от финансова гледна точка болница „Свети Мина“ няма никакви проблеми“, подчерта още управителят на НЗОК.

Днес на среща с областния управител Дани Каназирева е обсъдено и финансирането за създаването на триажни центрове, които ще бъдат разкрити в Медицински центрове и ДКЦ-та.

"НЗОК ще плаща по 30 000 лева на месец за организирането на такъв триажен център. Те ще бъдат разкрити на територията на медицинските центрове или клинично консултативните центрове, които разполагат със собствена лаборатория и рентгеново отделение“, обясни още професор Петко Салчев.

Дани Каназирева заяви, че ще се окаже съдействие на доболничната помощ, а целта е да се намали натиска върху болниците.

„Ние също имаме изискване към разкриването на всяка една такава структура, за да има реална полза за хората от нея. Ние държим в тях да има дневни и нощни дежурства“, каза Каназирева.

Очаква се в понеделник отговор от Медицинските центрове и Диагностично-консултативните центрове.


Галерия

Още от категорията
Архив

25 годишен шофьор загина след удар в дърво

25 годишен мъж от Стрелча загина при катастрофа тази сутрин на пътя между селата Черногорово и Ивайло, съобщиха от  пресцентъра на ОД на МВР Пазарджик. В района на инцидента е установено, че колата, която той управлявал, се е отклонила от пътя, навлязла е в насрещното движение и се е блъснала в крайпътно дърво. Шофьорът е починал на място...

публикувано на 23.01.21 в 15:31

36 души купонясват в кафене в Костандово, собственикът - задържан

Собственик на заведение в град Костандово е задържан за това, че е допуснал  нерегламентирано събиране на много хора на закрито, съобщават от пресцентъра на пазарджишката полиция. Снощи екипи от полицейския участък в Ракитово проверили кафе-аперитив, в което установили нерегламентиран празник на 36 човека, сред които 15 непълнолетни.  Освен че..

публикувано на 23.01.21 в 15:19
Здравко Димитров - кмет на Пловдив

Здравко Димитров поиска среща с премиера заради Околовръстното

Кметът Здравко Димитров е поискал среща с премиера Бойко Борисов във връзка с прекратената процедура от АПИ за изграждане на Югоизточната тангента на Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на общината, позовавайки се на интервю на кмета.  Поръчката за избор на изпълнител на отсечката от Асеновградско шосе до паметника на..

обновено на 23.01.21 в 12:48
Кино

Повторен оглед на Кино "Космос" заради пожара снощи

"Екипи на полицията дежурят от тази сутрин около Кино "Космос", извърши се и повторен оглед на мястото на произшествието." - съобщи за Радио Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, дир. на ОД на МВР Пловдив. По думите му, днес ще се преценява как ще продължи охраната - дали е необходимо постоянно полицейско присъствие или на всеки час да минава..

обновено на 23.01.21 в 12:48

Едва 758 учители в Пазарджишко готови за ваксина срещу Covid-19

Едва 758 учители от пазарджишка област желаят да се ваксинират срещу Covid-19, показва проучване на регионалното образователно управление към 20 януари.  164 са желаещите от непедагогическия персонал, които работят в детските градини и училищата.  Към момента няма официални сигнали за натиск върху учителите от страна на директорите, относно..

публикувано на 23.01.21 в 12:47