Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Влязоха в сила новите извънредни мерки, които ще важат до 21 декември

| обновено на 28.11.20 в 09:16

От днес с влезлите в сила снощи нови мерки хранителните магазини не допускат хора под 65-годишна възраст в интервала 8,30 ч. - 10.30 ч. „Зелен коридор“ за аптеките няма да има. 

Това е една от новите противоепидемични мерки, които ще важат до 21 декември.

Заведенията, учебните заведения и детските градини, фитнеси, спортни зали и молове от този момент затварят врати за следващите 24 дни.

Преустановява се провеждането на конгреси и семинари в присъствена форма. Забраняват се и културните мероприятия, както и частни партита с повече от 15 души.

Преустановяват се всички спортни мепроприятия с тренировъчен или състезателен характер на лица до 18 години. Изключение се прави само за тези, които вече са започнали.

Всички заведения - кафенета, барове, ресторанти, дискотеки и т.н. - остават изцяло затворени за посетители. Те ще могат да функционират само с доставка по домовете или вземане на храна от обекта, но без консумация на място.

Напълно затворени са и всички игрални зали, казина, както и обекти за залагане като "Еврофутбол".

Прекратяват се всички групови културно-развлекателни мероприятия, което означава, че се затварят кина, музеи, галерии, опери, концертни зали и друг тип културни обекти и мероприятия. Единствено изключение ще има за театрите.

Всеки работодател, който има възможност, трябва да организира работата така, че на работните си места да остават до 50 на сто от персонала. Който не е в състояние, следва да гарантира предпазни мерки и дезинфекция. На открити обществени места, каквито например са пазарите, трябва да се слагат маски и да се спазва дистанция  от 1,5 м. На пазарите се създават коридори, за да могат хората да вървят в една посока. Отменят се фермерски пазари.

Общинска полиция ще проверява дали се спазват мерките, включително в градския транспорт. С проверки са натоварени също така районните кметства и Общинския инспекторат. Глобите за нарушителите са от  300 до 1000 лева.Още от категорията

Глобяват гости и ресторантьори за незаконни партита в Пловдив

Незаконни партита и неправомерно отваряне на заведения установиха тази нощ контролните органи в Пловдив.  Проверени са три заведения - два ресторанта и нощен клуб до голям хотел, съобщи за Радио Пловдив д иректорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев :   "Установени  са повече от 70 лица и на трите обекта, взето е отношение..

обновено на 16.01.21 в 17:22

Пловдив отбеляза тържествено 143 години от Освобождението

Пловдив отбеляза 143 години от Освобождението. Церемонията се проведе пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. За да почетат паметта на загиналите в събитията от 1878 г. дойдоха  десетки пловдивчани, представители на областната и общинската управа,  общественици. В словото си  по повод годишнината директорът на Регионален..

обновено на 16.01.21 в 17:22

49 са новите случаи на коронавирус в Пловдив, ваксинирани са 124 души

Малко над 6 процента от всички изследвани за коронавирус са с положителни проби за последното денонощие. Единният  информационен портал отчита 552 нови слуачя от общо 8 хиляди 850 теста.  София отново е с най-много новозаразени – над 100. Следват Бургас с повече от 80 и Пловдив с 49 заразени.   В областите Пазарджик и Смолян има по пет нови..

обновено на 16.01.21 в 17:21

Карлово отбеляза 143 години от избора на Първия градски съвет

С тържествена сесия на местния парламент Карлово отбеляза днес 143-ата годишнина от избора на Първия градски съвет.  Отслужен бе водосвет пред църквата „Св. Николай“ и се проведе шествие до паметника на председателя на Първия градски съвет на Карлово Васил Караиванов.  Честването започна на площад "Васил Левски" с приемане на почетен караул..

обновено на 16.01.21 в 17:19

Над 300 души протестираха заради питейната вода в Брестовица

Жителите на пловдивското село Брестовица излязоха на поредния си протест срещу лошото качество на водата. Те са недоволни , че близо година заплащат за услугата по обичайните тарифи, при условие , че съдържанието на манган във водата остава високо и тя може да се ползва само за санитарно-битови нужди.  Много от присъстващите над 300 души на..

обновено на 16.01.21 в 17:18