Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Влязоха в сила новите извънредни мерки, които ще важат до 21 декември

| обновено на 28.11.20 в 09:16

От днес с влезлите в сила снощи нови мерки хранителните магазини не допускат хора под 65-годишна възраст в интервала 8,30 ч. - 10.30 ч. „Зелен коридор“ за аптеките няма да има. 

Това е една от новите противоепидемични мерки, които ще важат до 21 декември.

Заведенията, учебните заведения и детските градини, фитнеси, спортни зали и молове от този момент затварят врати за следващите 24 дни.

Преустановява се провеждането на конгреси и семинари в присъствена форма. Забраняват се и културните мероприятия, както и частни партита с повече от 15 души.

Преустановяват се всички спортни мепроприятия с тренировъчен или състезателен характер на лица до 18 години. Изключение се прави само за тези, които вече са започнали.

Всички заведения - кафенета, барове, ресторанти, дискотеки и т.н. - остават изцяло затворени за посетители. Те ще могат да функционират само с доставка по домовете или вземане на храна от обекта, но без консумация на място.

Напълно затворени са и всички игрални зали, казина, както и обекти за залагане като "Еврофутбол".

Прекратяват се всички групови културно-развлекателни мероприятия, което означава, че се затварят кина, музеи, галерии, опери, концертни зали и друг тип културни обекти и мероприятия. Единствено изключение ще има за театрите.

Всеки работодател, който има възможност, трябва да организира работата така, че на работните си места да остават до 50 на сто от персонала. Който не е в състояние, следва да гарантира предпазни мерки и дезинфекция. На открити обществени места, каквито например са пазарите, трябва да се слагат маски и да се спазва дистанция  от 1,5 м. На пазарите се създават коридори, за да могат хората да вървят в една посока. Отменят се фермерски пазари.

Общинска полиция ще проверява дали се спазват мерките, включително в градския транспорт. С проверки са натоварени също така районните кметства и Общинския инспекторат. Глобите за нарушителите са от  300 до 1000 лева.Още от категорията

Карантина в три детски градини и две училища в Пловдив

227 са новозаразените от Ковид-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие.  Оздравелите през последното денонощие са 223.  Според РЗИ сред новозаразените има и две медицинска сестри, едната от които е в детска ясла. Карантина е наложена на контактните 31 деца, 6 души персонал и медицинска сестра.  Заболели са също двама учители, двама..

публикувано на 21.04.21 в 14:50

ВКС оправда напълно бившия шеф на Онкодиспансера д-р Красимир Вальов

Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия шеф на Комплексня онкологичен център в Пловдив д-р Красимир Вальов и го оправда напълно  по обвинението за „безстопанственост в особено големи размери“ – за сделката със закупения томограф. Той бе съден за нанесени щети за над 254 000 лева на Онкоцентъра.   Доктор Вальов първо бе оневинен..

публикувано на 21.04.21 в 13:52

Бързаме с почистването на Марица, поръчката може да ни забави фатално

Процедурата чрез обществена поръчка за избор на фирма, която да почисти коритото на река Марица, може да продължи и 2 години. Така кметът на Пловдив Здравко Димитров защити решението фирмата да се избере чрез договаряне без предварително обявление: Според Здравко Димитров възможно е по проекта да се обяви и обществена поръчка.  Припомням,..

обновено на 21.04.21 в 13:37

Дългоочакваният ремонт на Дондуковата градина започва до края на годината

До края на годината ще започне ремонтът на  Дондуковата градина  в Пловдив, ако бъдат отпуснати средства.  До месец и половина се очаква да бъде избран изпълнител за ремонта, това обяви районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов.  Той уточни, че целият проект е на стойност 3 милиона и 600 хиляди лева. До този момент са заложени 200..

публикувано на 21.04.21 в 13:37

С багери изринаха незаконните бараки в Шекер махала

Поредна акция по разчистване на уличните пространства от незаконни постройки се провежда в пловдивската „Шекер махала“ в район Северен.   С тежка техника и багери се премахват бараки и павилиони  по няколко улици в този район, затрудняващи движението.  Не става дума за жилищни постройки и планираната операция протича без напрежение ,..

обновено на 21.04.21 в 13:14