Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арката на Димчо Павлов се връща в Цар-Симеоновата градина

След повече от две години усилията на Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници се увенча с успех. Зам. Кметът по култура Пламен Панов, предложи на Общинския съвет да гласува връщането на Арката на скулптора Димчо Павлав в пространството между фонтана „Деметра“ и Виенския павилион. Процедурата ще бъде съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Г-жа Фурнаджиева припомни акцията по издирване на Арката, която открива заедно със скулптора Цвятко Сиромашки в базата на ОП „Градини и паркове“. За щастие я намират в добро състояние. Арката е сътворена като възпоменателен знак по повод 100-годишнината от Първото международно пловдивско изложение. Била е демонтирата през 2015 година по време на реконструкцията на градината. Това се случва по едноличното нареждане на тогавашния кмет Иван Тотев. Този акт предизвиква недоволството на пловдивските творчески гилдии.

Димчо Павлов е автор на пластиката, която се връчва за награда „Пловдив“.

Според г-жа Фурнаджиева, след изпълнение на всички изисквания, вероятно през пролетта Арката ще грейне отново в Цар Симеоновата градина, като се избере подходяща дата.

Интервюто със Снежана Фурнаджиева, председател на ДПХ е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27