Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Запази ме" вече се изпълнява в Пловдив

По 24 лева на ден ще получат работещите, които са в неплатен отпуск заради мерките

| обновено на 01.12.20 в 10:14

Финансовата подкрепа за работици и служители ще е за не повече от 60 дни, след наложените ограничения заради Ковид-19. Как и кой има право, повече  информация за проекта на МТСП - от  Фани Николова, директор на Регионалната служба по заетостта в Пловдив. 

Също и мненията на пловдивчани, на които им предстои да останат без работа заради ограниченията, записа ги Екатерина Костова. 

Кой има право на  помощите? Компенсации по 24 лв. на ден за пълен работен ден за хора в неплатен отпуск, ако работодателят подаде заявление за компенсациите към Агенцията по заетостта.

Как технологично се подават документите, от работник, работодател, и сроковете ? Помощта ще се отпуска за не повече от 2 месеца. Всеки, който желае да се възползва от нея, трябва да уведоми работодателя си. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповедта, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените с акт на държавен орган ограничения на дейността в периода от 27 ноември до 21 декември.

По тази мярка подкрепа ще могат да получат заетите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Право на компенсации ще имат и работещите във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Близо 356 000 души са засегнати от издадената заповед на здравния министър за затваряне на търговски центрове, фитнес зали, образователни институции.

За Пловдив през октомври е отчето ниво на безработица от 4,6 %, Пазарджик  - 4,7 % и за Смолян е по-високо - 8,3%. За страната средно безработицата е 6,9%.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12