Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приближаваме се към пика на епидемията от Ковид-19 у нас

Думата на 2020 е "пандемия". Може да е и вирус, защото ни завладя по начин, за който не сме и подозирали. Говорим с проф. д-р Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив за силата на мерките, за начините за справяне с епидемията и за лечението, а също и какво остава да си кажем за ваксините.

Ковид -19 у нас, какво научихме, кои са адекватните мерки за всеки един от нас? Проф. Стойчева: Имам чувството, че напоследък хората започнаха да се осъзнават, да преценяват важността на това да спазват мерките. Много по-рядко виждаме хора без маски, както и няма вече толкова хора на групи, което е важно да се ограничи заболеваемостта.

2814 са новите случаи у нас, като имаме и 221 починали. "Трудно е да се опредили дали Ковид-19 е по-агресивен, дали е по-различен от този в началото през март", смята проф. Стойчева. Тя каза: "Истината е, че ние се приближаваме към пика на епидмията у нас, и за съжаление тази висока заболеваемост е свързана с поражения на най-високорисковите групи у нас, това са хората с хронични заболявания. Друго важно за SARS-CoV-2 e, че той не поразява само белите дробове, засяга съдовете и оттам минава в една полиорганна симптоматика. Това носи и висок риск за фатален изход на заболяването. Затлъстяване плюс хронични белодробни заболявания, както и наднормено тегло със сърдечносъдови болести са най-рискови за протичане на Ковид-19." 

Инфекционистът допълни: "Хората като цяло не осъзнаваха и неглижираха важността на мерките. И в този момент има хора, за които този вирус не съществува. За съжаление мога да кажа, че това се случва и в средите на медицинските работници. Усилия на всеки един от нас са много важни. 

Маска, винаги и навсякъде, сигурна съм, че е неудобна, но вирусът ни убива, просто маската трябва да бъде на лицето ни! Друг е въпросът, че тези маски трябва да бъдат безплатни, както е например в нашите съседни страни.

Ваксините и очакванията на вас медиците? Аз съм за ваксините, само тя може да наруши естествения ход на тази пандемия, опитът показва, че тези инфекции продължават до две или три години, посочи още проф. Стойчева. Не може да си позволим такава висока цена, която обществото трябва да плати, да постигнем стаден имунитет, както съветват някои мои колеги. 70 % от обществото трябва да има имунитет към вируса, или преболедували или имунизирани, тогава ще се очаква ефект от ваксината. 

Днес е 1 декември Световен ден за борба срещу  СПИН. За тази година около 200 са новите случаи на СПИН у нас, и като цяло България има ниско разпространения. "Пандемията отвелече вниманието на вирусолозите от тази инфекция, но има много големи успехи при лечението", смята водещият инфекционист.

Обучението на студентите по медицина, доброволците и вашата гордост, че има такава реакция от младите? Много от студентите ни идват и стават доброволци в Инфекциозна клиника, те не са имали промоция, но те работят с нас в борбата с тази пандемия,отбеляза проф. Стойчева.

Галерия

Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18