Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближаваме се към пика на епидемията от Ковид-19 у нас

Думата на 2020 е "пандемия". Може да е и вирус, защото ни завладя по начин, за който не сме и подозирали. Говорим с проф. д-р Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив за силата на мерките, за начините за справяне с епидемията и за лечението, а също и какво остава да си кажем за ваксините.

Ковид -19 у нас, какво научихме, кои са адекватните мерки за всеки един от нас? Проф. Стойчева: Имам чувството, че напоследък хората започнаха да се осъзнават, да преценяват важността на това да спазват мерките. Много по-рядко виждаме хора без маски, както и няма вече толкова хора на групи, което е важно да се ограничи заболеваемостта.

2814 са новите случаи у нас, като имаме и 221 починали. "Трудно е да се опредили дали Ковид-19 е по-агресивен, дали е по-различен от този в началото през март", смята проф. Стойчева. Тя каза: "Истината е, че ние се приближаваме към пика на епидмията у нас, и за съжаление тази висока заболеваемост е свързана с поражения на най-високорисковите групи у нас, това са хората с хронични заболявания. Друго важно за SARS-CoV-2 e, че той не поразява само белите дробове, засяга съдовете и оттам минава в една полиорганна симптоматика. Това носи и висок риск за фатален изход на заболяването. Затлъстяване плюс хронични белодробни заболявания, както и наднормено тегло със сърдечносъдови болести са най-рискови за протичане на Ковид-19." 

Инфекционистът допълни: "Хората като цяло не осъзнаваха и неглижираха важността на мерките. И в този момент има хора, за които този вирус не съществува. За съжаление мога да кажа, че това се случва и в средите на медицинските работници. Усилия на всеки един от нас са много важни. 

Маска, винаги и навсякъде, сигурна съм, че е неудобна, но вирусът ни убива, просто маската трябва да бъде на лицето ни! Друг е въпросът, че тези маски трябва да бъдат безплатни, както е например в нашите съседни страни.

Ваксините и очакванията на вас медиците? Аз съм за ваксините, само тя може да наруши естествения ход на тази пандемия, опитът показва, че тези инфекции продължават до две или три години, посочи още проф. Стойчева. Не може да си позволим такава висока цена, която обществото трябва да плати, да постигнем стаден имунитет, както съветват някои мои колеги. 70 % от обществото трябва да има имунитет към вируса, или преболедували или имунизирани, тогава ще се очаква ефект от ваксината. 

Днес е 1 декември Световен ден за борба срещу  СПИН. За тази година около 200 са новите случаи на СПИН у нас, и като цяло България има ниско разпространения. "Пандемията отвелече вниманието на вирусолозите от тази инфекция, но има много големи успехи при лечението", смята водещият инфекционист.

Обучението на студентите по медицина, доброволците и вашата гордост, че има такава реакция от младите? Много от студентите ни идват и стават доброволци в Инфекциозна клиника, те не са имали промоция, но те работят с нас в борбата с тази пандемия,отбеляза проф. Стойчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18