Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екоминистърът Емил Димитров излъга за водната криза!


Миналата седмица пред парламента екоминистърът Емил Димитров заяви, че сме изправени пред реална опасност от водна криза за населението. Той дори визира конкретно Бургас, предупреждавайки, че се очертава да е бъдещият "Перник-2", както и че ни очакват водни бунтове. 

Министърът даде пример и с Пловдивска област, където, по думите му, преди десет години били изрязани всички помпени станции и тръбопроводи. По-късно, на среща с премиера Борисов, Ревизоро се отрече от думите си за воден недоимък.  

„Емил Димитров няколко пъти излъга!  Казаното за Пловдивска област е едно от тези неща“ – коментира остро изказването му експертът от Института за дясна политика Георги Харизанов, който е и бивш шеф на борда на директорския борд на Напоителни системи.

Този разговор не трябваше да се провежда от трибуната на парламента. Макар за свое оправдание Ревизоро да е искал да форсира процесите и затова е повдигнал публично темата.  Отдавна ни е известно, че той е импулсивен човек, който няма много голям филтър между мозъка и устата, добави Харизанов.

Когато се опитваш да форсираш придвижването на някаква тема е хубаво да се придържаш към истината.  

Първо – неподдържаните и неремонтирани земеделски язовири не вълнуват г-н Димитров и те не са тема за това, ще имат ли гражданите питейна вода.

Второ – „Напоителни системи“ в Пловдив се занимават основно с напояване на оризища, стотици хиляди декара оризища в целия съседен регион, които се напояват чрез открити канали. В тях водата идва „гравитачно“,  предимно от Родопите и част от Стара Планина.  Тази тема няма нищо общо с водоснабдяването с питейна вода за населението, обясни  Георги Харизанов.

Така че, според него, омесването на този „миш-маш“  меко казано не прави чест на министъра и тук може би отново се крие некадърността на неговите подчинени, умело възползващи се от неговото непознаване на темата.

Когато говорим за язовири, снабдяващи хората с питейна вода, трябва да се знае, че разрешителните за водоползване и обемите вода, се издават, одобряват и контролират само и единствено от басейновите дирекции, които са пряко подчинени на неговото министерство – МОСВ“ – категоричен бе Харизанов.

Тоест, ако някъде има подобен проблем, това е работа и отговорност точно на министър Емил Димитров.  

Случилото се с това изказване може да се обясни с неговата  пословична енергичност и желание да свърши работа. 

Той е деен човек, едно от онези „шила“, които не могат да стоят в торба, но – всички такива публични акции трябва да са изключително прецизни откъм фактология. Защото не е добре политик да попада в такава хипотеза – да не му вярват, обобщи мнението си  експертът от Института за дясна политика.


Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18