Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екоминистърът Емил Димитров излъга за водната криза!


Миналата седмица пред парламента екоминистърът Емил Димитров заяви, че сме изправени пред реална опасност от водна криза за населението. Той дори визира конкретно Бургас, предупреждавайки, че се очертава да е бъдещият "Перник-2", както и че ни очакват водни бунтове. 

Министърът даде пример и с Пловдивска област, където, по думите му, преди десет години били изрязани всички помпени станции и тръбопроводи. По-късно, на среща с премиера Борисов, Ревизоро се отрече от думите си за воден недоимък.  

„Емил Димитров няколко пъти излъга!  Казаното за Пловдивска област е едно от тези неща“ – коментира остро изказването му експертът от Института за дясна политика Георги Харизанов, който е и бивш шеф на борда на директорския борд на Напоителни системи.

Този разговор не трябваше да се провежда от трибуната на парламента. Макар за свое оправдание Ревизоро да е искал да форсира процесите и затова е повдигнал публично темата.  Отдавна ни е известно, че той е импулсивен човек, който няма много голям филтър между мозъка и устата, добави Харизанов.

Когато се опитваш да форсираш придвижването на някаква тема е хубаво да се придържаш към истината.  

Първо – неподдържаните и неремонтирани земеделски язовири не вълнуват г-н Димитров и те не са тема за това, ще имат ли гражданите питейна вода.

Второ – „Напоителни системи“ в Пловдив се занимават основно с напояване на оризища, стотици хиляди декара оризища в целия съседен регион, които се напояват чрез открити канали. В тях водата идва „гравитачно“,  предимно от Родопите и част от Стара Планина.  Тази тема няма нищо общо с водоснабдяването с питейна вода за населението, обясни  Георги Харизанов.

Така че, според него, омесването на този „миш-маш“  меко казано не прави чест на министъра и тук може би отново се крие некадърността на неговите подчинени, умело възползващи се от неговото непознаване на темата.

Когато говорим за язовири, снабдяващи хората с питейна вода, трябва да се знае, че разрешителните за водоползване и обемите вода, се издават, одобряват и контролират само и единствено от басейновите дирекции, които са пряко подчинени на неговото министерство – МОСВ“ – категоричен бе Харизанов.

Тоест, ако някъде има подобен проблем, това е работа и отговорност точно на министър Емил Димитров.  

Случилото се с това изказване може да се обясни с неговата  пословична енергичност и желание да свърши работа. 

Той е деен човек, едно от онези „шила“, които не могат да стоят в торба, но – всички такива публични акции трябва да са изключително прецизни откъм фактология. Защото не е добре политик да попада в такава хипотеза – да не му вярват, обобщи мнението си  експертът от Института за дясна политика.


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34