Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на малката Ирен от Калояново

Двегодишната Ирен Иванова от пловдивското село Калояново е дете с увреждания от самото си раждане. Момиченцето страда от детска церебрална парализа и вродена хидроцефалия. Тъй като е родена преждевременно, се наложило да престои в кувьоз, разказва майка й Йоана Мисирова, която отглежда сама детето си.

Дъщеря ми е на 2 годинки в момента, родена в 31-32 гестационна седмица. На кислородна вентилация беше 2 месеца в кувьоз. С вродена хидроцефалия е, с поставен шънт. С установена детска церебрална парализа, спастична квадри пареза тежка степен. Тя има недоразвит мозък, липса на мозъчна кора и от 2-те страни на мозъка има огнища, които биха могли да се възбудят като епилептични“.

Ирен е единствената рожба в семейството, а майка й не работи, за да може да се грижи за нея. За издръжката на семейството помагат родителите на майката, обяснява Йоана:

„Аз съм постоянно в „Момин проход“, по принцип имаме 12 пътеки в годината, ние стоим непрекъснато почти. Останалите 15-20 дни в месеца си ги доплащаме, като 20 лв. е на ден. Аз я отглеждам сама, нямам възможност да работя. От 2 месеца вече съм й личен асистент. Лично на мен лечението й струва 1200 – 1400 лв. месечно. Справяме се само със социални помощи и помощ от „Българската Коледа“, моите родители също помагат“.

Процедурите, които се правят на Ирен, са скъпи и продължителни, а ефектът идва след време, разказва още майката:

„Рехабилитация се провежда още от 3-месечна възраст, гимнастика, пасивни движения, разтягане, стоене на вертикализатор. Ходи на логопед, психолог, физиотерапия на гръдна мускулатура, на китки и цели ръце, както и топлинна терапия на крака. Целта е да се отпуснат скованите мускули и сухожилия и да станат по-гъвкави. Ако не се правят тези процедури, тя се сковава още повече. Ако има по-дълъг период, в който да не ходи на рехабилитация – да речем 5-10 дни, държи ръчичките сковани в юмрук. Ако не ги прави, има опасност състоянието й да се влоши“. 

Въпреки болезнената и продължителна рехабилитация Ирен е усмихнато дете, допълва майката: „Много добро, много усмихнато, много красиво дете. Пие сироп, който да подпомогне мозъчната кора. За съжаление в България го няма вече и чрез приятели се снабдяваме от чужбина. Чрез НЗОК и „БГ Коледа“ не съм пробвала“.

Йоана Мисирова кандидатства за втори път за финансиране на рехабилитацията на 2-годишната си дъщеричка пред „Българската Коледа“. Надеждата е след време да бъдат трансплантирани стволови клетки на детето, но за целта то трябва още да порасне, нужни са и още средства.

„Консултирала съм се с неврохирург, с невролог. Тя има атрофия на стволови клетки и бих искала да й направя трансплантация на стволови клетки. Но трябва да мине поне година – две, да порасне малко.Смятам, че няма да мога да се справя сама и бих искала да кандидатствам.“

Йоана Мисирова мечтае един ден да види порасналата си дъщеря здрава, а на дарителите на Българската Коледа пожелава: „Пожелавам си винаги да са до нас, винаги да помагат, ние имаме нужда от тях.“


Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11