Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ГЕРБ нямат интерес от отлагане на изборите


"ГЕРБ нямат интерес от отлагане на парламентарните избори, които трябва да се проведат напролет, защото ограничителните мерки срещу коронавируса допълнително намаляват подкрепата за тях", смята политологът Иво Инджов. 

Като обективни причини за подобно отлагане той посочи допълнително влошаване на епидемичната обстановка, както и евентуално обжалване на доставката за машини за машинното гласуване.

Припомням, говорителката на ЦИК Таня Цанева каза, че е възможно изместване на датата за вота, но единствено в рамките на допустимия от закона двумесечен срок след изтичането на мандата на сегашния парламент в края на март.

"Всеки ден повече във властта за тях (ГЕРБ), означава трупане на нови негативи, а те са вече много. Електоралната подкрепа за ГЕРБ е спаднала в последните месеци и ще продължи да спада, защото сега се формират нови мнозинства на недоволство срещу управляващите на база на мекия локдаун, на недостатъчните мерки за подкрепа на бизнесите. Пък и какво биха променили два месеца? Абсолютно нищо", смята Инджов.

 "С предложението си за промени в Конституцията ГЕРБ спечели в тактически план, защото успя да тупа топката и така в публичното пространство да предложи аргумент защо няма да подаде оставка, докато мнозина политически анализатори очакваха това да се случи под натиска на протестите, делегитимацията на управлението, ниските рейтинги и надиплящите се скандали.

 В това отношение ГЕРБ спечели. Но ГЕРБ загуби в стратегически план, защото показа на цялото общество един крайно несериозен подход към основните проблеми на държавата и обществото", каза още Иво Инджов.

Още от категорията

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18
Академик Богдан Петрунов

Трябва да се научим да живеем с щамове на коронавируса

Има не само трети щам на коронавируса, а се появиха щамове и в Африка и в Бразилия, и шести щам в Япония, и ние трябва да се научим да живеем с тях, коментира появата на новия, наричан трети щам на Covid-19, каза акад. Богдан Петрунов - имунолог, алерголог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Това, което се..

публикувано на 22.01.21 в 11:01