Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлението на кризата с пандемията е неадекватно


Правителството прие  план за управление на пандемията. Здравният министър обяви, че от новата  година започва ваксинацията на населението у нас срещу Ковид-19.  

Предвид продължаващата вече девети месец официално обявена пандемия, как се управлява тя у нас? Какво зрънце в броеницата е този план?

Тази криза не се управлява и това е очевидно, поне в политическо измерение – смята доц. Йордан Дойков, преподавател в Университета по Библиотекознание и информационни технологии, автор на лекционен курс по управление на кризи. 

„Връзката между здравеопазване  - политика е негативна. Политиката е първопричина и виновник за пръв път в човешката история да имаме политическо използване на здравен проблем и здравен инструментариум за определени политически цели. При това не само в България, но и по света.  У нас обаче - не може на 8-9 месец от проблема тепърва да се инициира някакъв план за действие, в случая от 1 до 21 декември.“

Име няколко характеристики за явлението криза и от тях се изхожда при конструирането на процеса за нейното  управление. Една от тях необходимостта от бърза реакция, което включва изготвянето на план за действие.  

Във всяка криза има дефицит на време. Явленията стрес и паника сред населението също са компоненти на кризата. Всичко това трябва да се отчита навреме, за да се конструират навреме управленски действия. Това управляващите не направиха, коментира доц. Йордан Дойков.   Ние и до момента не можем да се ориентираме в ситуацията. В момента властват  паника и страх, което пречи да се вземат правилни решения, добави той. 

„Мисля, че Методът на управление на кризата е тотално сгрешен. Ако нямаме изходните данни за цялостната обстановка, няма как да създадем планове за реакция“ – смята доц. Дойков.  

По думите му, голяма част от меркита са такива, които не могат да убедят населението, у нас и в чужбина, че са адекватни на ситуацията, че са в полза на гражданите.

От гледна точка точка на ваксинацията, трябва ясно и категорично властите да уведомят обществото каква ще е ваксината, какви са полезностите и най-вече - политическата гаранция на българското правителство за тяхната абсолютна здарословност и полезност за населението.

Противодействието на тази здравна криза у нас не е адекватно от гледна точка интересите на обществото, но в рамките на сегашното държавно управление не вярвам  да има някакво „преобръщане“, прогнозира експертът.

Здравеопазването не може и бива да се ръководи от политически цвят и предпочитания, защото това е здравето на българската нация, категоричен е доц. Йордан Дойков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17