Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Управлението на кризата с пандемията е неадекватно


Правителството прие  план за управление на пандемията. Здравният министър обяви, че от новата  година започва ваксинацията на населението у нас срещу Ковид-19.  

Предвид продължаващата вече девети месец официално обявена пандемия, как се управлява тя у нас? Какво зрънце в броеницата е този план?

Тази криза не се управлява и това е очевидно, поне в политическо измерение – смята доц. Йордан Дойков, преподавател в Университета по Библиотекознание и информационни технологии, автор на лекционен курс по управление на кризи. 

„Връзката между здравеопазване  - политика е негативна. Политиката е първопричина и виновник за пръв път в човешката история да имаме политическо използване на здравен проблем и здравен инструментариум за определени политически цели. При това не само в България, но и по света.  У нас обаче - не може на 8-9 месец от проблема тепърва да се инициира някакъв план за действие, в случая от 1 до 21 декември.“

Име няколко характеристики за явлението криза и от тях се изхожда при конструирането на процеса за нейното  управление. Една от тях необходимостта от бърза реакция, което включва изготвянето на план за действие.  

Във всяка криза има дефицит на време. Явленията стрес и паника сред населението също са компоненти на кризата. Всичко това трябва да се отчита навреме, за да се конструират навреме управленски действия. Това управляващите не направиха, коментира доц. Йордан Дойков.   Ние и до момента не можем да се ориентираме в ситуацията. В момента властват  паника и страх, което пречи да се вземат правилни решения, добави той. 

„Мисля, че Методът на управление на кризата е тотално сгрешен. Ако нямаме изходните данни за цялостната обстановка, няма как да създадем планове за реакция“ – смята доц. Дойков.  

По думите му, голяма част от меркита са такива, които не могат да убедят населението, у нас и в чужбина, че са адекватни на ситуацията, че са в полза на гражданите.

От гледна точка точка на ваксинацията, трябва ясно и категорично властите да уведомят обществото каква ще е ваксината, какви са полезностите и най-вече - политическата гаранция на българското правителство за тяхната абсолютна здарословност и полезност за населението.

Противодействието на тази здравна криза у нас не е адекватно от гледна точка интересите на обществото, но в рамките на сегашното държавно управление не вярвам  да има някакво „преобръщане“, прогнозира експертът.

Здравеопазването не може и бива да се ръководи от политически цвят и предпочитания, защото това е здравето на българската нация, категоричен е доц. Йордан Дойков.


Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11