Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преболедували Ковид-19 се възстановяват във Велинград

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и директорът на болницата д-р Цветан Дафов
Снимка: Министерство на туризма

В Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофизиатрични заболявания "Света Петка Българска" се постъпва с направление от личния лекар или от пулмолог. Лечебното заведение е на подчинение на Минитерството на здравеопазването, а през ноември бе посетено от вицепремиера и минитър на туризма Марияна Николова. 

Ние лекуваме пациенти след пневмония и с хронични белодробни заболявания, но се оказа, че пандемията нанася много вреди на дихателната система, отбеляза в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив директорът на специализираната болница в курорта д-р Цветан Дафов.  Това, което в момента знаем е, че много от преминалите корнавируса имат нужда от допълнително лечение, тъй като се уморяват лесно, имата намалена белодробна функция, задух, отбеляза болничният директор цитирайки азиатско изследване. 

По думите му се знае много малко за пораженията в дългосрочен план. Компетентните власти казват, че един пациент е излекуван от коронавирус, когато има отрициателен писиар тест, но след това има мнгого оплаквания. Хората не могат веднага да се се върнат на работа, а ние сме силни в рехабилитацията и възстановяването, каза още Дафов. 

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11