Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален опит за ефективността на мерките, ваксините и политическите решения на здравни проблеми у нас.

Според д-р Първанова трябва да се търси отговорност на управляващите за управлението на коронакризата. От страна на прокуратурата има тишина, но не се знае. Хората не трябва да се обвиняват за високата степен на заразяване. Това е политически цинизъм. Относно високата смъртност министърът на здравеопазването дължи отговори. Къде са проблемите, в координацията, грешки в лечението, липса на персонал или вътрешноболнична инфекция?

„Вероятно има проблем със статистиката. Дали всички починали от ковид, наистина са само от ковид“?

Могат ли да бъдат обвинени лекарите, че не спазват правилата? Защо има толкова заразени лекари?

„Има обвиннения, че лекарите се заразяват извън болниците. Това не е достойно. Медиците работят в изключително тежки условия“.

Спазвате ли мерките като лекар? Как се заразихте?

„Предполагах, че като имам антитела повече няма да ми се случи. Заразих се от дете на 6 години.  Вторият път се заразих вероятно в магазин или аптека, като съм спазвала дистанция. Вторият път беше много по-леко, но първият път заболяването премина със задух и по-тежко. Антителата се задържат между 3 и 6 месеца. Единствената защита е имунната ни система“, посочи още д-р Първанова.

Ще се ваксинира ли д-р Първанова?

„Всеки ще вземе решение дали да се ваксинира, но трябва да има доказателства, че ваксината е ефикасна. За сега няма отговор. Факт е, че производителят, преди да я предложи на пазара иска да бъде освободен от отговорност.

Преживели сме и други тежки инфекции, но важно е да не се самолекуваме, свържете се със своя лекар още при първите симптоми“, препоръча д-р Антония Първанова.

Интервюто с д-р Антония Първанова е в звуковия файл. 


Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11