Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален опит за ефективността на мерките, ваксините и политическите решения на здравни проблеми у нас.

Според д-р Първанова трябва да се търси отговорност на управляващите за управлението на коронакризата. От страна на прокуратурата има тишина, но не се знае. Хората не трябва да се обвиняват за високата степен на заразяване. Това е политически цинизъм. Относно високата смъртност министърът на здравеопазването дължи отговори. Къде са проблемите, в координацията, грешки в лечението, липса на персонал или вътрешноболнична инфекция?

„Вероятно има проблем със статистиката. Дали всички починали от ковид, наистина са само от ковид“?

Могат ли да бъдат обвинени лекарите, че не спазват правилата? Защо има толкова заразени лекари?

„Има обвиннения, че лекарите се заразяват извън болниците. Това не е достойно. Медиците работят в изключително тежки условия“.

Спазвате ли мерките като лекар? Как се заразихте?

„Предполагах, че като имам антитела повече няма да ми се случи. Заразих се от дете на 6 години.  Вторият път се заразих вероятно в магазин или аптека, като съм спазвала дистанция. Вторият път беше много по-леко, но първият път заболяването премина със задух и по-тежко. Антителата се задържат между 3 и 6 месеца. Единствената защита е имунната ни система“, посочи още д-р Първанова.

Ще се ваксинира ли д-р Първанова?

„Всеки ще вземе решение дали да се ваксинира, но трябва да има доказателства, че ваксината е ефикасна. За сега няма отговор. Факт е, че производителят, преди да я предложи на пазара иска да бъде освободен от отговорност.

Преживели сме и други тежки инфекции, но важно е да не се самолекуваме, свържете се със своя лекар още при първите симптоми“, препоръча д-р Антония Първанова.

Интервюто с д-р Антония Първанова е в звуковия файл. 


Още от категорията

Без правителство няма да ги има обещаваните изборни промени

След отказа на "Демократична България" и "Има такъв народ" да приемат дори само разговори с ГЕРБ- СДС за съставяне на правителство, единственият вариант за управляващо мнозинство е във втория мандат, който ще бъде връчен, смята социологът от "Тренд" Димитър Ганев.   "Ключов субект в това Народно събрание се оказа "Има такъв народ" и, ако те не..

публикувано на 21.04.21 в 16:16

Подновяват ремонта на Подбалканския път след сигнал до Радио Пловдив

Репортерска проверка на Радио Пловдив провокира подновяването на ремонта по Подбалканския път в района на село Иганово. Слушател от селото сигнализира, че от три месеца там дишат прах заради непоставена настилка. В края на януари 2021г. започва ремонт на Подбалканския път в района на с. Иганово. От тогава насам н астилката е на камъни и..

обновено на 21.04.21 в 14:51

Векторните ваксини са пресилено сатанизирани

 Не зная защо всички говорят за три вълни на Ковид-кризата. Имаме три пъти частично затваряне на държавата, а вълните реално бяха две.  Не приемам, че  случаите от 40-50 заболели дневно бяха  сериозна вълна, а – предвестници на голямата вълна. Това заяви  д-р Стефан Константинов, директор на Университетската болница за специализирано активно..

публикувано на 21.04.21 в 11:16

Кабинетът на ГЕРБ-СДС е за широка пиарска употреба

Никой не може да каже дали ще има правителство или – не. Дори и Слави Трифонов не може и затова не се показва в медиите, коментира журналистът Явор Дачков. По думите му, има две версии за политическа развръзка: кабинет ще има на всяка цена, въпреки очевидните противоречия на политическите сили да съставят мнозинство. И другата, че веднага..

публикувано на 21.04.21 в 10:10

Националният план за възстановяване да се доработи

Новото правителство ще трябва да всесе Националния план за възстановяване , по който се очакват значителни средства за България. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в плана държавата трябва да увеличи използването на заемни средства, за да освободи безвъзмезден ресурс, от който пък да се..

публикувано на 20.04.21 в 15:55