Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален опит за ефективността на мерките, ваксините и политическите решения на здравни проблеми у нас.

Според д-р Първанова трябва да се търси отговорност на управляващите за управлението на коронакризата. От страна на прокуратурата има тишина, но не се знае. Хората не трябва да се обвиняват за високата степен на заразяване. Това е политически цинизъм. Относно високата смъртност министърът на здравеопазването дължи отговори. Къде са проблемите, в координацията, грешки в лечението, липса на персонал или вътрешноболнична инфекция?

„Вероятно има проблем със статистиката. Дали всички починали от ковид, наистина са само от ковид“?

Могат ли да бъдат обвинени лекарите, че не спазват правилата? Защо има толкова заразени лекари?

„Има обвиннения, че лекарите се заразяват извън болниците. Това не е достойно. Медиците работят в изключително тежки условия“.

Спазвате ли мерките като лекар? Как се заразихте?

„Предполагах, че като имам антитела повече няма да ми се случи. Заразих се от дете на 6 години.  Вторият път се заразих вероятно в магазин или аптека, като съм спазвала дистанция. Вторият път беше много по-леко, но първият път заболяването премина със задух и по-тежко. Антителата се задържат между 3 и 6 месеца. Единствената защита е имунната ни система“, посочи още д-р Първанова.

Ще се ваксинира ли д-р Първанова?

„Всеки ще вземе решение дали да се ваксинира, но трябва да има доказателства, че ваксината е ефикасна. За сега няма отговор. Факт е, че производителят, преди да я предложи на пазара иска да бъде освободен от отговорност.

Преживели сме и други тежки инфекции, но важно е да не се самолекуваме, свържете се със своя лекар още при първите симптоми“, препоръча д-р Антония Първанова.

Интервюто с д-р Антония Първанова е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57