Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерните технологии донякъде "имунизират" самите ваксини

Народното събрание ще гласува проекторешение за участието на  България в предварителни споразумения за покупка на ваксини срещу Covid-19. То предвижда страната ни да участва в предварителни споразумения за покупки на дози от ваксините на компаниите „Пфайзер и „БиоНТех“„както и на „АстраЗенека“, „Санофи“ и „Янсен“. 

Проф. Мариана Мурджева - имунолог и ректор на Медицинския университет в Пловдив очерта основното, което отличава новите ваксини. 

"Те се правят по съвършено нови технологии, които тямат нищо общо с предишните ваксини. Те са създадени на базата на модерни генетични технолиги, на основата на нанотехнологиите, някои са на база само на нуклеиновата киселина на вируса, не на целия вирус. Една от предлаганите ваксини е създадена в лабораторни условия, тя е изкуствено създадена RNK на вируса и само тя се инжектира в индивида. Други съдържат само част от вируса - белтък, за който се счита, че е имуногенен.

Тази нова технология минимализира риска  и гарантира сигурност и безопасност, но това не означава, че тя не трябва да бъде оцецена от регулаторните органи".

Проф. Мурджева изрази мнение, че по отношение на ваксините трябва да сме умерени оптимисти. 

Според нея е нормално да се бърза с одобрявеното, за да се предпязат хората от рисковите групи. Сигурност, ефективност и безопасност обаче си остават най- важните неща, които трябва да се имат пред вид в процеса на изпитването.

Трябва да се има предвид и колко дълготрайна ще е ваксината и тази защита трябва да е поне една година, смята имунологът.

По отношение на хората, които ще се имунизират, то това трябва да се направи с оценка на епидимиолигчения риск. Най- висок е той при медиците, при хората със затлъстяване, бъбречна недостатъчност, пациенти, които са имунокомпрометирати, вероятно и бременните... Може да се помисли и за имунизация на рикови социални групи, каквата е например ромското население.

Проф. Мурджева е на мнение, че трябва да има силна кампания с достоверна информация, която да създаде доверие към ваксините и тяхното поставяне, защото само те могат да дадат адекватен отговор на епидемията, а не теориите за естествен стаден имунитет.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35