Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" и мечтите на Виктор от Пловдив

| обновено на 04.12.20 в 09:17
4
Четиригодишният Виктор от Пловдив
Снимка: Семеен албум

Виктор е от Пловдив. Ражда се с хидроцефалия, впоследствие го диагностицират с Детска церебрална парализа. Отключва и епилепсия. До преди година е казвал само отделни думички. Днес се съгласява дори да даде интервю по телефона, макар и с помощта на майка му.


По детски, момченцето обяснява, че е на 4 години, обича да гледа филмчето „Пепа Пиг“ и да играе на „Юнаци с калпаци“.

Не само в игрите майката на Виктор, Десислава Петрова, е неотменно до него, а и в рехабилитацията. Тя е всекидневна и не трябва да спира. Затова и тази година семейството кандидатства синът им да получи подкрепа от кампанията „Българска Коледа“.

„Знам за Българската Коледа, всяка година изпращам есемеси - още преди да имам такова дете. И миналата година подадох документи с огромна надежда. Изключително съм благодарна на всички, които помагат“ – казва Десислава.

Миналата година Виктор е включен в кампанията и така семейството му започва да го води 3 пъти седмично на логопед. А майка му допълва:

„Определено напредъкът е много голям. Вече казва много думички, цели изречения. Много му е интересно и като го водя – казва ми „чао“ и отива на работа. Ние така му казваме – че отива на работа“.

Виктор вече е изпратил писмото си на Дядо Коледа. В него майка му е написала всичките му желания – бебе кукла, близалка, бонбони и количка. На въпрос дали е слушал, за да получи всичко това, той отговаря убедено – Да. А семейството му има други желания. Десислава Петрова ги обобщава така:

„Независимо дали е Коледа или друг празник – надяваме се Виктор да се подобрява все повече. Тази година тръгна тежко за нас – с две операции сме. Благодарим на докторите за съдействието и помощта, надяваме се да няма повече такива перипетии. Желаем всички хора да са живи и здрави. И колкото и да се сещаме за тези деца само по Коледа – те съществуват. Благодаря на всички, които помагат“.

4 годишният Виктор Петров ще получи пожеланото в писмото му до дядо Коледа. А дали „Българската Коледа“ ще помогне за така нужната му логопедична терапия – зависи от всички, за които  подкрепата на деца като него е личен акт или обществена отговорност.   

Четиригодишният Виктор и родителите му


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12