Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" и мечтите на Виктор от Пловдив

| обновено на 04.12.20 в 09:17
4
Четиригодишният Виктор от Пловдив
Снимка: Семеен албум

Виктор е от Пловдив. Ражда се с хидроцефалия, впоследствие го диагностицират с Детска церебрална парализа. Отключва и епилепсия. До преди година е казвал само отделни думички. Днес се съгласява дори да даде интервю по телефона, макар и с помощта на майка му.


По детски, момченцето обяснява, че е на 4 години, обича да гледа филмчето „Пепа Пиг“ и да играе на „Юнаци с калпаци“.

Не само в игрите майката на Виктор, Десислава Петрова, е неотменно до него, а и в рехабилитацията. Тя е всекидневна и не трябва да спира. Затова и тази година семейството кандидатства синът им да получи подкрепа от кампанията „Българска Коледа“.

„Знам за Българската Коледа, всяка година изпращам есемеси - още преди да имам такова дете. И миналата година подадох документи с огромна надежда. Изключително съм благодарна на всички, които помагат“ – казва Десислава.

Миналата година Виктор е включен в кампанията и така семейството му започва да го води 3 пъти седмично на логопед. А майка му допълва:

„Определено напредъкът е много голям. Вече казва много думички, цели изречения. Много му е интересно и като го водя – казва ми „чао“ и отива на работа. Ние така му казваме – че отива на работа“.

Виктор вече е изпратил писмото си на Дядо Коледа. В него майка му е написала всичките му желания – бебе кукла, близалка, бонбони и количка. На въпрос дали е слушал, за да получи всичко това, той отговаря убедено – Да. А семейството му има други желания. Десислава Петрова ги обобщава така:

„Независимо дали е Коледа или друг празник – надяваме се Виктор да се подобрява все повече. Тази година тръгна тежко за нас – с две операции сме. Благодарим на докторите за съдействието и помощта, надяваме се да няма повече такива перипетии. Желаем всички хора да са живи и здрави. И колкото и да се сещаме за тези деца само по Коледа – те съществуват. Благодаря на всички, които помагат“.

4 годишният Виктор Петров ще получи пожеланото в писмото му до дядо Коледа. А дали „Българската Коледа“ ще помогне за така нужната му логопедична терапия – зависи от всички, за които  подкрепата на деца като него е личен акт или обществена отговорност.   

Четиригодишният Виктор и родителите му


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42