Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заловиха крадец на антикварни вещи

| обновено на 04.12.20 в 05:55
Снимка: Пресцентър на ОДП-Пловдив

По „горещи следи“ пловдивски криминалисти задържаха крадец, откраднал старинна златна монета от 500 куруша, която продал в Костинброд.

Схема за кражба на златни накити и ценни предмети, организирана от опитен рецидивист  от Берковица разкриха служители на Четвърто районно в Пловдив.  В началото на миналия месец в управлението бил получен сигнал за извършена кражба на ценна монета от 500 куруша, датираща от времето на Османската империя - около 1870 г.,  която фигурира в Международния каталог на световните монети. Сигналът бил подаден от управителя на антикварен магазин  в центъра на Пловдив, който съобщил, че най-вероятно кражбата е станала, докато продавачът е показвал на кандидат-купувача различни ценни предмети, изложени в обекта, а подходът на крадеца бил отвличане на вниманието.  24 каратовата златна монета била с тегло 36 грама и се предлагала на стойност от  3 600 лв.  Монетата била поставена на златна халка за носене с надписи на арабски език.  Докато искал и разглеждал различни накити, крадецът успял да скрие и изнесе монетата, а няколко дни по-късно я продал в друг антикварен магазин, но в Костинброд. 

На 1 декември в управлението било съобщено за друга кражба - този път на златен пръстен „Булгари“ с тегло над 7 грама, извършена от друга заложна къща в Пловдив. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия по „горещи следи“ бил установен и задържан извършителя на двете кражб и- 63-годишният В. Г.  и неговият 22-годишен съучастник  - и двамата от Берковица.

При обиск на жилищата им били открити още два златни накита, откраднати от златарски магазин в друго населено място, а собствениците им разбрали за кражбата от пловдивските служители на реда.  При проведена беседа, мъжът заявил, че предлагал препитание на безработни младежи от родния му край, като условието било да притежават собствен транспорт, с който да го придвижват из страната. Крадецът покривал транспортните разходи и им плащал дневни, като обещавал „да ги въведе в занаята“. 

Фокусът му попадал върху антикварни магазини и златарски ателиета с богат асортимент с цел по-трудното установяване на откраднатите вещи и ценни предмети. Антикварните вещи продавал веднага, но на територията на друг град, след което се връщал в наетото място за обитание. Мъжът има богато криминално минало.  Според справка в масивите на МВР името му се свързва с 26 заявителски материала – предимно кражби и два грабежа, регистрирани през последните 20 години, извършени  на територията на различни градове в страната - София, Берковица, Ловеч, Враца, Сандански, Мездра, Велико Търново, Харманли и  Казанлък, а  през март мъжът е бил освободен от затвора  във Враца след излежана присъда.  За поредицата от извършени престъпления предстои повдигане на държавно обвинение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34