Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ–Пловдив осигурява ваксинирането в Южна България

| обновено на 04.12.20 в 13:33

На заседание на Министерски съвет днес е приет Националният план за ваксиниране срещу Covid-19. Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов. Планът е разработен от специалисти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС, Фармацевтичния съюз.

Използвани са указанията на Световната здравна организация, планове на страни от Европейския съюз, както и на някои американски щати.

Планът е подготвен и за адекватна промяна в зависимост от обстановката, посочи министър Ангелов. 

Даден е общият преглед на ваксините срещу Covid-19 и разработването им. 

За изработването на плана и неговото изпълнение се създава Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов.

В плана са включени фазите на ваксиниране – в първата фаза попадат медицински персонал на лечебни заведения, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и друг помощен персонал. Очакваният брой за ваксиниране от тази група са 243 600 души. 

За всички български граждани, в която и от групите да попадат, ваксинирането ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде поставена, подчерта Ангелов.

Втората таргетна група за ваксиниране са потребители и персонал на социални институции, педагогическите специалисти и персонал на ферми за норки – очакван брой 112 080 души.

В трета фаза са служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности – например структурите в системата на ВиК.

Четвърта фаза – лица на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания. 

Пета фаза – уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот. 

За ваксинирането страната ще бъде разделена на шест региона

Логистичната и организационна дейност ще се извършва от шест РЗИ-та – в София, Пловдив, Враца, Велико Търново, Варна и в Бургас. Те ще работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов.

Район 1 включва областите Видин, Монтана и Враца

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе

Район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград

Район 5 - Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

„Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране, съобщи правителствената пресслужба.

„Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза още Борисов.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. „Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, добави Ангел Кунчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39