Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Изгубеният Пловдив" в календар на Историческия музей

| обновено на 04.12.20 в 12:00

Календарът за 2021 година "Изгубеният Пловдив" на Историческия музей в Пловдив  включва сгради и обекти на емблематични за града и безвъзвратно разрушени сгради и обекти. За всеки от тях освен оригиналните им снимки е включен и текст.

Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  в интервю за Радио Пловдив разказва за тях.

 Календарът започва с една от загубените емблеми на Пловдив Марково тепе, за което още през 20-те години на миналия век започват опити да бъде съборено, заедно с други тепета,  като идеята е, че от добива на камъни, може  много да се  забогатее. Факатите доказват, че опитите завършват с огромна корупция, а спечеленото е по-малко от фонд работна заплата на кмета. По късно Марково тепе е съборено окончателно и на неговото място, сега има МОЛ. 

Между другите емблематични обекти на Пловдив е Куршум хан,  130-годишната бирена фабрика Каменица, която дълги години е неизменна част от емблемата на града, която наскоро е разрушена и сега се произвежда другаде. В списъка е аптека Марица  и Военният клуб с уникални архитектури, хотел "Цар Симеон". 

И сега има няколко сгради, които са изоставени , като кино Космос, или с измислено предназначение. 

Идеята за този календар, казва Шивачев, е да напомни за тези места, коието носят духа на Пловдив и да не се повтарят грешките.

Цялото интервю със Стефан Шивачев е в звуковия файл. 


Още от категорията

В "Срещите" - теория и практика на конспирацията

Тази събота „Срещите” отварят дума за особеностите на конспирацията и човечеството в конспирологията. Гости ще са Димитър Стоянович - историк, Валентин Вацев - геополитик и проф. Цветан Теофанов, един от най-добрите познавачи на исляма. Бъдете с Радио Пловдив, интересно е !

обновено на 27.02.21 в 08:24

Над 20 филма на СФФ в Пловдив

Предстои юбилейно 25-о издание на „ София филм фест “, който и тази година по традиция освен в столицата има клонове в Пловдив, Варна и Бургас. И в четирите града кинофорумът ще се открие на 11 март, като пловдивчани могат да видят над 20 филма до закриването на 31 март. „ София филм фест в Пловдив“ ще стартира на 11 март с премиера на..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

"Мюзикъли от Холивуд" в концерт на Пловдивската опера

Гала концерт "Мюзикълите на Холивуд" ще се състои в Градския дом на културата в два поредни дни - този петък и събота.  В него са включени  фрагменти с н ай-доброто от мюзикълите, превърнали се във филмови класики: "Котките", "Фантомът на операта', "Кабаре", "Чикаго", "Човекът от Ла Манча","Брилянтин", "Вълшебникът от Оз", "Евита", "Цигулар на..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Работилница за мартеници стартира в Стария град

Работилница за мартеници отваря врати в Стария Пловдив. Началото ще бъде поставено днес в къща Стамболян от  Ванина Костадинова - директор на „Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив“, и директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Организаторите канят малки и големи на 26, 27 и 28-ми февруари от 10:00 до 16:00 ч. да заплитат..

публикувано на 26.02.21 в 06:47

Изложбата "Претвореното сътворено" гостува в Смолян

Изложбата "Претвореното сътворено" на Националния исторически музей ще бъде представена в залите на Регионалния исторически музей в Смолян. Експозицията гостува от днес в града по повод на 3 март.  Тя показва умалени макети на традиционни български носии, изработени в края на XX в. от Антония Велева - дългогодишен реставратор в НИМ...

публикувано на 26.02.21 в 06:21