Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тео напредва с "Българската Коледа" стъпка по стъпка

| обновено на 08.12.20 в 16:31
2
Тео с родителите си
Снимка: Семеен албум

Когато преди 7 и половина години Теодор Здравков от Пловдив се ражда, нищо не предвещава, че ще бъде специално дете. На година и два месеца, обаче, настъпва повратна точка, разказва майка му Мина.

„След поставяне на ваксина, започнаха гърчове, загуба на всякаква връзка с него. Спря да си разпознава името, да казва „мама“, „тата“. Аз виня себе си, защото не свързах  ваксината с това състояние и продължихме да ваксинираме детето. До 3 години, когато стана очевадно, че не говори, че не ни разбира. Тогава ходихме при невролог и се започна насочване към специалисти, лекарства.:

Така идва и диагнозата на Тео – генерализирано разстройство в развитието. Или детски аутизъм. С нея и тревогите в семейството.

„Доскоро детето не можеше да говори. Проговори на 5 години с много услилия, ходене на логопед, психолог, специален педагог, барокамера. До ден денешен. Вече имаме говор, но е трудно разбираем“.

Затова е важно грижата за Тео да е комплексна.  И семейството му трета година разчита на Българска коледа, за да я подпомогне.

„Слава Богу, одобряват ни всеки път и получаваме помощта, Това е подкрепа за нашето семейство. Кандидатстваме за логопед, психолог, и спецален педагог. Ходим всяка седмица - момичетата се занимават с него. Времето е 45 минути, те работят с него. Аз не присъствам, за да е по-самостоятелен“.

Тази година Тео е първолак. Записват го в ОУ „Димитър Талев“. И макар че много специалисти са били на мнение, че момченцето не е готово за ученик, с помощта на  учителката и специализирания екип в училището, се оказва, че детето се справя.

С позволение на учителката, прекъсваме за малко онлайн обучението му, за да чуем дали чака Коледа и какво си е пожелал за подарък. Оказва се, че Тео много харесва празника и иска даполучи камион, защото е слушал. Но в тази ковид-обстановка Тео има и още едно желание, подсказва майка му:

„Ние изкарахме вируса, в момента сме под карантина. Одеве детето гледа през прозореца и казва – Искам вън. И аз го питам - къде ще отидем вън след карантината? И той казва – Навсякъде!“

 Ако Българската коледа помогне на Тео за логопедична,  психологична и педагогична рехабилитация, в това навсякъде със сигурност три пъти седмично ще има спирка в терапевтичен център „Хвърчило“. С благодарност към всички, които ще се включат в кампанията, за Коледа Мина им пожелава само едно - здраве. И сподлея личната си надежда за Тео: „Надявам се успешно да завърши първи клас - да стане грамотен, да чете и пише. Стъпка по стъпка. Това са целите. Малко по малко“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12