Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковидът измести другите причинители на пневмонии

доц. Владимир Ходжев
Снимка: izberibulgaria.bg

Натискът е много голям. Работим с пълно напрежение на силите, мобилизацията на колегите е на 100%. Постоянно изпитваме трудности, но слава Богу, успяваме да изписваме излекувани пациенти. И леглата отново се заемат от новопристигащи болни.

Това заяви пред Разио Пловдив доц. Владимир Ходжев, ръководител на Клиниката по пулмология на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

100% пацинети с Ковид

Почти всички пациенти в клиниката в момента са с доказан Ковид, съобщи нейният ръководител. Той обясни, че сред настанените има болни с пневмонии с доказан PCR и ковид пневмонии с отрицателен PCRтест. При последните клиничната картина и протичането на заболяването са като при пациентите с Ковид, обясни доц. Ходжев.

Сега сме по – сигурни като лекари

Първата вълна на коронавируса беше много по – лека, смята ръководителят на Клиниката по пулмология.

В момента системата е претоварена от пациенти, които се разболяват по едно и също време. Предизвикателството сега е всеки пациент да е хоспитализиран и да му бъде осигурено болнично легло.

Няма съществена разлика между преди и сега при протичане на заболяването. Сега лекарите са по – подготвени за него.

Голям исторически момент

Така доц. Ходжев определи предстоящото одобрение на ваксината срещу Ковид-19. Той подчерта, че резултатите от проучванията показват 95 % ефективност за намаляване риска от Ковид-19.

Случва се нещо безпрецедентно като кацането на човек на Луната

Паралелно вървят процесите на клинични изпатвания, производство и логистика, свързани с ваксината срещу коронавируса. А това е безпрецедентно, смята специалистът пулмолог.

Критериите за качество на ваксината не са по - различни от тези при останалите ваксини.

Компромисът е съкратеният срок на проследяването на ваксинираните - два месеца след поставяне на втората доза.

Резултатите при различните ваксини на различни компании са сходни, посочи доц. Ходжев.

Ваксинацията няма алтернатива

Ако искаме да пребрим коронавируса, трябва да се ваксинираме, категоричен е лекарят.

Той припомни, че у нас ваксинацията не е задължителна, а по желание.

Няма как да се спасим поединично, трябва да се обединим и така ще победим Ковид-19, убеден е шефът на Клиниката по пулмология на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Цялото интервю на Паолина Комсалова с доц. Владимир Ходжев е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12