Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 6 месеца Пловдив разработи апарати за обдишване, вече са в три болници

| обновено на 09.12.20 в 11:48
4
Снимка: Живка Танчева

Петнадесет апарати за обдишване получиха като дарение 3 пловдивски болници. Техен производител е фирма за медицинско оборудване, базирана в Пловдив.

За здравните заведения са осигурени и 100 000 медицински защитни маски от най-висок клас.

Общата стойност на дарението е 1 милион лева.

„Всички лекари са герои и затова в родния ни град даряваме. Дори един човек да спасим, ще е успех“, каза Георги Петков, изпълнителен директор на голяма частна фирма за медицинско оборудване в Пловдив, разработила за 6 месеца и внедрила в производството апаратура за механична белодробна вентилация.

Петков подчерта, че дарението е знак на благодарност към лекарите, които заслужават огромно уважение.

Десет от дарените апарати за обдишване получи УМБАЛ „Св. Георги“. Други три апарата са предназначени за МБАЛ „Св. Пантелеймон“, а два отиват в МБАЛ „Св. Мина“.

Вече започнахме инструктаж на специалистите и още днес дарените 10 апарата на УМБАЛ „Св. Георги“ ще са в отделенията, каза зам.-директорът на здравното заведение доц. Момчил Мавров.

„Щастлив съм да приемем това дарение, тъй като то ще бъде усвоено на 100%. Асистираната механична вентилация е съществена част от лечението на всеки един пациент с дихателна недостатъчност“, каза той.

От името на общината кметът Здравко Димитров благодари на всички дарители до днес. Той обясни, че е ползвал подобен апарат преди три седмици, когато беше на лечение от Covid-19.

„В днешната борба медиците пишат нова история на медицината“, посочи пловдивският кмет. Той призова за отговорност на всеки пловдивчанин - всеки да носи маски, защото всеки ден губим животи.

94 са настанените болни за лечение със средно-тежки форми на Ковид-19 в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщи началникът доц. д-р Олиана Бойкинова. Тя уточни, че 16 са тежките случаи, които са на интензивно лечение. Тези пациенти се нуждаят от дарените днес 10 апарата.  Тя смята, че заедно трябва да си помогнем, бизнес и здравеопазване срещу нашествието Ковид. В Инфекциозна клиника има свободни само 10 легла. „Ковид е голям имитатор, разнообразява се клиниката му и трябва да кажа, че заболяването се променя в последните месеци“, посочи Бойкинова. Тя допълни, че основният механизъм за преодоляване на инфекцията е ваксинирането срещу Ковид.

Заместник-директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Момчил Мавров съобщи, че продължава строителството на нова сграда за лечение на пациенти с Ковид.  Ще бъдат разкрити 75 легла, от тях 20 за интензивна терапия.  

„Общо 381 са леглата за лечение на Ковид-19 в най-голяма болница в Пловдив“, уточни Мавров. Той каза, че от тях 104 са в Инфекциозна клиника на „Пещерско шосе“, има  и 138 легла в първа база на лечебното заведени на бул. „Васил Априлов“. „Обстановката е много динамична, това налага бързи мерки от страна на медиците“, посочи Мавров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24