Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Империи и владетели оживяват в комикс за Пловдив

Пловдив, като сцена за реални и въображеми събития и истории от хилядолетната история. Така е представен градът на тепетата в нов комикс на фондация "Пловдив 2019", издаден по програма "Наследство" на Европейската столица на културата.  

Герои във второто издание на своеобразния пътеводител са Филип Македонски, император Клавдий, Фридрих Барбароса, хан Маламир, генерал Гурко и още свъразани с града личности. 

Величието на осемте хилядолетия ни задължи да се придържаме към събитията такива, каквито са били. Но наред с това ни вдъхнови да посетим всеки от историческите периоди с магическия ключ на въображението. Изкуши ни да завихрим времена, народи и реалности в непослушния танц на фантазията и да разкажем миналото през сетивата и ума на настоящето, пишат авторите и призовават читателите да се забавляват в подвизите на персонажите в комикса. Сред екипа, създал книгата, са художници, сценаристи и историци. 

Серията Пловдив Fantasy е комикс проект, свързан със създаването на поредица от книжни издания, визуализиращи исторически, съвременни и имагинерни факти и ситуации от живота на Пловдив, предназначени както за гости, така и за жителите му. Първата книга, издадена миналата година, напътства туристите как да усетят пловдивския начин на живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба „Птиците..." в историческия музей в Пазарджик

На 8 май 2024 г. от 17.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита гостуващата изложба „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН. Още от най-дълбока древност птиците са..

публикувано на 08.05.24 в 09:44

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

обновено на 08.05.24 в 06:46

Идва десетото издание на "Вино и гурме"

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ ще се проведе в рамките на 3 дни – от 10 до 12 май в Пловдив. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече..

публикувано на 07.05.24 в 15:04

Преге - предаване за света на книгите, 04 - 10 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 04.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Уилям Шекспир. Венецианският търговец. 160 стр., 4А, Изток-Запад, 2024. Ларш Кеплер. Паека. 576 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024. Джеймс Патерсън.Крос в смъртоносна хватка. 320 стр., ок. 4А, Хермес, 2024...

публикувано на 07.05.24 в 10:40

Започва "Театър на сенките" в Пловдив

Възпитаници на ОУ „Захари Стоянов“ в пловдивския квартал Коматево се включват в интерактивна Демо работилница, с което стартира празникът на сценичното изкуство, който среща миналото с бъдещето в Пловдив. Това е призмата, през която тази година Сдружение „Арте Визия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив представя хилядолетния  „Театър на..

публикувано на 07.05.24 в 07:30