Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепват "Форум Север" преди зимата

Кметът Здравко Димитров и зам.-кметът по строителството Пламен Райчев провериха как се извършва укрепването на източна и югозападната част на обект „Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол”.

„През последните няколко месеца е извършена огромна работа по изграждане на отводнителните и дренажните системи, преди да се пристъпи към същинската реализация на проекта“, коментира Димитров. 

Конструктивното осигуряване е направено преди зимата, за да няма свличане на земни маси към площада и срутвания в източната част. След приключване на аварийното укрепване може да се пристъпи към реставрацията, консервацията и експонирането на археологическия паметник и цялостното благоустрояване. Те ще започнат вероятно през следващата година, в първия възможен момент, в който времето позволява.

Предвидена е пешеходна връзка от Главната улица през цялостното протежение на античната пешеходна зона по северния тротоар на бул. „Гладстон“ до Голямата базилика. 

Проектът е на арх. Румяна Пройкова. С осъществяването му ще се осигурява визуална връзка между реализирания Форум Запад пред Централна поща и Форум Север, по който се работи в момента.  Обектът е културна ценност със статут от национално значение. 

Туристите и гражданите на Пловдив ще могат да видят  всички периоди и  фази от изграждането на форумния комплекс.  Запазени са базите за колони с надписи на старогръцки, обществени сгради, сред които древната библиотека и друга сграда с надпис „Зала на съкровищата“,  отбеляза археологът Мая Мартинова.  Тя уточни, че е планирано по този маршрут да бъде изградена пътека с различни надписи, а сред последните находки от Форум Север открои оброчна плоча на Артемида. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдивчанин загина при пожар от пламнал климатик

60-годишен пловдивчанин загина при пожар в дома си в Пловдив, пострадала е и жена на същата възраст, съобщиха от пожарната.   Инцидентът е станал миналата нощ в апартамент на 9-я етаж на жилищна сграда на бул. „Свобода“ 1. На място са изпратени два пожарни автомобила със 7 огнеборци от Първа пожарна служба, които са потушили огъня...

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Приемат 59 малчугана в ДГ „Зорница“ в район „Южен“

Община Пловдив обяви 59 свободни места в детска градина „Зорница“ в район „Южен“.   Най – много – 28, са свободните места за децата в трета група. 19 са местата за първа група, а най – малко – 12, са свободните места за втора група. Класирането ще бъде на 20-ти август, а срокът за кандидатстване по електронен път е до 19-ти август. Приемът..

публикувано на 09.08.24 в 10:08

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова-Кожарева е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

публикувано на 09.08.24 в 09:10

Откриват нова хеликоптерна площадка при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Болнично вертолетно летище ще бъде открито официално на територията на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в района на Хирургичния комплекс. Документите за регистрация ще връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.  Това е първото болнично вертолетно летище в Пловдив и десетото в страната.  До мястото, където то..

обновено на 09.08.24 в 08:41

Ученик от Пловдив триумфира на езикова олимпиада в САЩ

Хамза Арслан, който тази година завърши 10 клас в ЧПГИКН „Акад. Благовест Сендов” в Пловдив, се завърна в България с два златни и един бронзов медал, след участието си в  в Глобалните Финали на Teenagle, проведени в Montclair State University, New Jersey, USA. Състезанието се провежда в 4 кръга, като всеки един от финалистите се подготвя с..

публикувано на 08.08.24 в 13:48