Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студентка от ТУ спечели наградата на херцога на Единбург

Третокурсничката от Техническия университет – филиал Пловдив Ралица Костадинова спечели международната награда на херцога на Единбург - ниво злато. 

Тя учи в специалността „Автоматика, информационна и управляваща техника“, но нейната страст са роботите. 

До сега тя има сребърно и бронзово ниво на наградата. Златното ниво вече й дава шанса да се занимава с роботи. 

Другата награда, която спечели Ралица, е стипендия от фондацията „Юрген Дорман“. За нея се е състезавала с конкуренти, също изучаващи инженерни науки. При това от значение е не само успехът от следването, а и работата с доброволци. 

Ралица се занимава с доброволчество в Националния алианс за работа с доброволци, преподава в академията за деца SoftUni kids, води курсове по програмиране за деца, председател е на университетския клуб по роботика. 

„Искам да продължа по някакъв начин да помагам на хората, но искам и да се занимавам с технология. Стори ми се, че роботиката е най-добрият начин да постигна тези цели“, казва Ралица Костадинова. 


Още от категорията
Снимката е илюстративна

Катастрофа затвори пътя между Прослав и Коматево

Катастрофа ограничава временно тази нощ трафика по околовръстния път на Пловдив между Прослав и Коматево. Движението е ограничено и в двете посоки, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".   На мястото има екип на "Пътна полиция", който регулира движението.  Трафикът на автомобили се пренасочва по Пещерско шосе за Коматево и обратно. 

публикувано на 05.05.21 в 23:19

Служебното правителство ще служи на България

В пещерското село Радилово, където участва в тържество, посветено на 145-тата годишнина от Априлското въстание, Радев потвърди, че изборите ще се проведат на 11 юли: „Служебното правителство, като всяко друго служебно правителство, ще служи на България - това е негов дълг и право по Конституция. Датата е 11 юли за изборите! Не мога да разпусна..

публикувано на 05.05.21 в 22:26

Откриха нови огнища на птичи грип в Трилистник

Още две огнища на птичи грип са установени в птицеферми за кокошки носачки село Трилистник, област Пловдив. Това става след като на 27-ми април бе открито първото огнище,  а от Агенция по храните извършиха засилен контрол и взеха проби за изследване. Едното от новите огнища е свързано с  откритото преди Великден.   Второто огнище е във ферма на..

публикувано на 05.05.21 в 19:39

РУО-Пловдив откри виртуална панорама за приема след 7 клас

Регионалното управление на образованието -Пловдив откри линк към виртуалната панорама за седмокласниците,  това съобщи за Радио Пловдив началникът на РУО Иванка Киркова по повод кандидатстването след основно образование. Инициативата се осъществява с подкрепата на МГ "Акад. Кирил Попов" - Пловдив. Панорамата се провежда за втора поредна година. Линкът..

публикувано на 05.05.21 в 18:55

Повече оздравели от заразени в Пловдив по празниците

281 са новозаразените с Ковид-19 за периода от 30 април до 5 май 2021 в Пловдивска област.  Според РЗИ няма заразен медицински и педагогически персонал. Оздравелите от 30 април до днес са повече от новозаразените – 350 души. През последното денонощие от Спешна помощ са отговорили на  219 повиквания, от тях 34 свързани с Ковид-19. В болници в..

публикувано на 05.05.21 в 15:59