Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се готви за предстоящото ваксиниране срещу Covid-19

Спад на заболеваемостта от Covid-19 за последните две седмици в Пловдив и областта отчитат от РЗИ – Пловдив. Към днешна дата  тя е  549.2 на 100 хиляди души.  Данните бяха съобщени и коментирани на проведения Медицински щаб при областния управител, на който бе обсъдена епидемичната обстановка и организацията  за предстоящото имунизиране срещу коронавирус.

Директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева съобщи, че за област Пловдив, желаещи за ваксинация са 3 682 медицински специалисти от подлежащи 12 695, което представлява 29%. Най-голям е интересът в доболничната помощ – близо 50 на сто от специалистите и джипита са изявили желание да бъдат имунизирани.  

Д-р Танчева уточни, че това са първоначални данни и те могат да бъдат актуализирани в процеса на подготовката на изпълнение на първата фаза от Плана за ваксиниране. Тя допълни, че вече има изготвени списъци по лечебните заведения в болничната и извънболничната помощ  и се работи по самата организация за ваксинирането на приоритетните групи.

Проф. Мариана Мурджева, ректор на МУ,  допълни, че след като пристигне първата доставка на дози от ваксината, разработена от "Пфайзер" и "Бионтех", ще започне и имунизирането на желаещите лекари, зъболекари, специалисти по здравни грижи, фармацевти и други, работещи в системата.

„За тази ваксина има достатъчно добре установени данни, че провокира както създаването на антитела, така и създаването на имунни клетки. Нещо повече - знае се точно кои са тези клетки“, обясни проф. Мурджева.

По думите й единствения начин да се спре епидемията е  ваксинирането, защото когато имунната ни система е вече подготвена - при следваща  среща с този вирус,  ще го неутрализира.

„Това е така нареченият вторичен имунитет, който е смисълът на всички ваксини. Човечеството познава много такива ваксинации и епидемии, които са потушени благодарение на ваксинациите – вариолата изчезна, масовата ваксинация доведе до рязко и драстично снижаване на полиомиелита, дифтерията и коклюшът – в пъти намалени като заболеваемост. Морбили и паротитът – също са намалели, туберкулозата и тя. Мога да дам още много примери – хепатит „В“, коментира проф. Мурджева и заяви, че лично тя ще се имунизира. Подобна заявка направиха  членовете на Медицинския щаб и областният управител.

Началникът на ВМА- Пловдив проф. Ангел Гозманов съобщи, че в болницата е създадена необходимата организация за съхранение на ваксината и за имунизирането на работещите медици, а в последващ етап и на желаещите от военния състав.

Според лекарите, членове на МЩ, въпреки отчетения спад на положителните проби не бива да се успокояваме и всички трябва да спазваме противоепидемичните мерки.

Директорите на двете университетски болници „Свети Георги“ и „Каспела“ – проф. Карен Джамбазов и проф. Илиан Дойков уточниха, че се увеличават тежките случаи като при много от хоспитализираните се налага  кислородна терапия, а най-тежките от тях стигат и до интубиране.

Д-р Иван Стойнов коментира, че от началото на декември  се наблюдава известно намаляване  и на натиска върху Спешна помощ.  Положителен ефект за това  има, както системата за онлайн проследяване на свободните легла в ковид отделенията, така и заделените легла само за пациенти, хоспитализирани от линейките на Спешна помощ. В резултат на това, вече няма случаи на върнати линейки или на такива, които да се препращат от болница в болница.

„921 жители на Пловдив и областта са излекувани през последните два дни, а общо преборили Ковид-19 са вече 10408, съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

С днешна дата новоустановените с ковид в региона са 16 души, а регистрираните случаи в Националната информационна система са  общо 16783.

По данни на РЗИ  сред  новодиагностицираните има 3 мед.сестри и 5 санитари. Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай

За последните 24 часа  в Пловдив са починали 6 мъже на възраст от  67 до 86 години и 4 жени на възраст от 70 до 75  години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това  информира директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09