Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на Йоана с рехабилитации

| обновено на 15.12.20 в 16:54
4
Йоана с Дядо Коледа
Снимка: Семеен албум

Йоана Денева от Пловдив е на 8 години и е дете с увреждания. Родена е в 31-ва гестационна седмица, със спешно секцио, с риск за живота на майката. Основната й диагноза е детска церебрална парализа (ДПЦ), а на 2 години лекарите й откриват и придобита епилепсия, разказва майка й Димитрия Денева:
 

„Йоана се роди с пневмония, с пневмоторакс и без възможност да диша сама. 45 дни беше на апаратна вентилация, два пъти й е слагано лекарство, за да може да диша сама. След това беше и 15 дни в кувьоз. По-късно се наложиха коремни операции, при които пак беше допълнително интубирана и си мисля, че вследствие на упойките тя разви ДПЦ, за което имаше предпоставки заради недоносеността“.

Йоана се нуждае най-вече от рехабилитация, логопед, плуване, езда - всичко, което би могло да подобри двигателното й развитие и говоренето. Тя е психически съхранена, но й е трудно да говори.  

Заради детската церебрална парализа основното лечение на Йоана е свързано с редовни рехабилитации, допълва майката: „Започва се с масаж, стречинг, активни упражнения, като се завършва с пълзене за децата, които са стигнали тази фаза. В началото Йоана много протестираше и плачеше, но постепенно свикна и от 2-3 години тя осъзнава, че това, което се прави, е за нейно добро и предполагам, че след рехабилитация е много по-свободна в движенията си“.

Стотици левове месечно струват рехабилитациите на момиченцето, а към финансовата тежест се добавят и скъпите лекарства за епилепсията и витамините, обяснява майката: „По принцип рехабилитация трябва да се прави всеки ден, за да няма връщане в развитието. Специалистите казват, че трябва да е ежедневно, но няма как да се случи. За 20 дена рехабилитация излиза 500 – 600 лв. месечно“.

Йоана с майка си Димитрия Денева

Заради епилепсията Йоана приема 3 вида медикаменти, както и витамини, „които са по-скъпи от лекарствата“, по думите на майката.

Макар и с усилия, семейството на Йоана успява да се справи финансово, но с помощ отвън, казва майката: „Благодаря на Бог, че моят съпруг работи и получава заплата, с която що-годе успяваме да си покриваме разходите. ТЕЛК-ът, който е определен на Йоана, е за 100 % с чужда помощ и ние получаваме пълния размер от 930 лв. Тези пари изцяло отиват за рехабилитация, за логопед и всички занимания за нея. Много приятели ни помагат, както и баби и дядовци“.

„Благодаря на Бог, че съществува такава инициатива като „Българската Коледа“. Средствата, които ни се отпускат, стигат за 2 месеца рехабилитация, което не е никак малко“, казва още Димитрия Денева.

Семейството на Йоана кандидатства за 7-ми път за средства от БГ Коледа. Лекарите дават надежда, че с времето състоянието на детето ще се подобри, но пълно лечение за нейното състояние няма, обяснява майката:

„ДЦП-то по принцип е нелечимо заболяване, но с интензивна рехабилитация дават шанс да се подобри максимално състоянието й. Движенията да подобри, да се храни сама, да пие сама от чаша, но не се дава надежда за пълно възстановяване“.  

Семейството има още едно дете – 17-годишната сестра на Йоана, която много помага в грижите за малката, разказва майката. „Много е привързана към нея, много я обича. В началото й беше трудно да разбере какво се случва, но сега вече е достатъчно голяма и осъзнава заболяването и нуждите, които има Йоана. Сестра й, като порасна, много ми помага – и да я забавлява, да я храни, да я облича“.

Димитрия Денева е твърдо убедена, че инициативата БГ Коледа трябва да продължи, за да помага на децата в нужда: „... защото има страшно много и самотни майки, и самотни бащи, и многодетни семейства, които не могат да се справят чисто финансово. Има много семейства, които парите от ТЕЛК-а ги използват и за храна, и за сметки и почти не остава за децата за рехабилитация. А тя е най-важната при ДПЦ-та, за да има някакъв прогрес“.

Майката на Йоана Димитрия Денева благодари на всички дарители на БГ Коледа и им пожелава: „Най-вече да са здрави и Господ да ги пази всички! Да бъдат много благословени!“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33