Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилияна разчита на "Българската Коледа" за рехабилитация

16-годишната Стилияна Ванкова от Пловдив е с диагноза Детска церебрална парализа и Епилепсия. Тя е ученичка в Помощното училище и има нужда от постоянна рехабилитация.

Още като шестмесечно бебе родителите й забелязват, че не може да се движи добре и осъзнават, че има някакъв проблем. Консултират се с лекар педиатър, който поставя диагнозата – Детска церебрална парализа. 

И започват посещенията при специалисти невролози и ортопедиНазначена е интензивна рехабилитация, разказва майката Донка Ванкова.  

Когато е на година и три месеца детето получава първия гърч. Установява се, че вследствие на парезата Стилияна страда и от Епилепсия. Веднага започва лечение и по тази диагноза. 

Голямото притеснение на родителите е дали и как детето ще проходи. Благодарение на раздвижванията всичко минава добре. Така години наред Стилияна посещава процедури по рехабилитация. 

Тръгва и на училище като до седми клас посещава масово училище и се обучава по индивидуална програма. От осми клас момичето е записано в помощно училище. Майката прави този избор, тъй като до 7 клас детето не успява да се впише сред съучениците си. Необходима й е среда, близка до нейната, обяснява Донка Ванкова.

Обучението на Стилияна върви трудно. Тя не може да се справя с усвояването на учебния материал, нивото й е като на първокласник - не може да чете, пише, но трудно. Майка й е неотлъчно до нея като организира постоянни занимания и обучения. 

С движенията обаче момичето се справя само. Няма нужда от помощни средства и се движи самостоятелно.

Заради трайните увреждания от детската церебрална парализа и непредвидимите пристъпи на епилепсията, Стилияна има постоянна нужда от човек до себе си. Когато родителите не могат, за нея се грижи баба й, която винаги е готова да помогне.

За да бъде в добро състояние, Стилияна се нуждае от постоянна рехабилитация. Процедурите са два пъти седмично и са съобразени с това, че тя има епилепсия и натоварването не бива да е голямо. 

Финансовото обезпечаване на процедурите е трудно за семейството, особено сега във време на пандемия, когато бащата е безработен. Майката работи, а за рехабилитацията се използват и социалните помощи за Стилияна.

От две години семейството получава финансова подкрепа от „Българската Коледа“. Благотворителната инициатива, събираща съпричастността на хиляди дарители, е изключително необходима, смята Донка Ванкова. По думите й, инициативата наистина помага на децата в нужда и техните семейства.

За своето дете майката отбелязва, че добрите резултати от рехабилитацията са благодарение на упоритостта и дисциплината на Стилияна. Голямата й страст са язденето на кон и плуването. 

А надеждата е постоянен спътник на цялото семейство, което не престава да се бори за своето слънчево момиче.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08