Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборите се нуждаят от яснота и предвидимост

Снимка: Иван Русланов, БНР

Президентът Румен Радев обяви 28 март, като най-възможната дата  за провеждане на парламентарния вот, а в същото време европейски лидери и премиерът Бойко Борисов предупредиха от Брюксел, че тогава се чака трета вълна на ковронавируса. Предстои много организация и дейности в условията на пандемия. Ситуацията у нас се усложнява и със задължението изборите да бъдат осигурени с машини за гласуване. 

Датата за провеждането на вота 

"Президентът може би  направи най-лошото, в тази ситуация, защото в момента имаме нужда от предвидимост. В отговор на репортерски въпрос той заяви датата, но не последва издаването на указ. В президентството явно има разколебаване за тази дата", коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив политологът и  Даниел Стефанов.  Той уточни, че не е свързан с нито една политческа партия и заяви, че изборният процес има нужда малко по-дълъг период, но и от яснота. "ЦИК и фирмата, която вероятно ще спечели търга за машините имат огромна нужда да знаят на коя дата ще бъдат изборите и това трябва да стане сега, а не след месец или месец и половина", каза още Стефанов и уточни, че заявяването на кокретната дата не може да бъде сигурен ориентир, без да има издаден указ.  

Машинното гласуване и честността на изборите

"Основната препоръки за изборите е да се направи много ясен план за внедряването на машините за гласуване", заяви Стефанов, позовавайки се на собственото си участие в изготвянето на препоръки за осигуряване на изборния процес с водещи световни експерти по внедряването на технологии за изборите. Той уточни, че срокът за качествено внедряване на подобни технологии е изключитиелно кратък. Според него честността на изборите не зависи толкова от машините, а от самото общество.  При машинното гласуване избирателите не могат да видят какво се случва с гласовете им, както при пускането на хартиена бюлетина в урните, допълни още политологът и добави, че оттам идват и съмненията.  

Гласуването за избирателите под карантина 

От март месец досега в света са произведени около 90 избора в различни държави, провинции, области и т.н.  Светът е събрал достатъчно опит как може да се гласува в условията на Ковид-19  и основният извод е, че трудно може да се въвеждат  нова форми на гласуване, без да има риск за честността на изборите и резултатите от изборния процес. "У нас ЦИК насочи вниманието към гласуването с мобилна урна, но големият проблем ще бъде със съставянето на  избирателните комисии, ако изборите са в края на март", каза още  Стефанов. 

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл

Още от категорията

Свършиха ваксините за масовата имунизация в Пловдив

Ваксини за масова имунизация към днешна дата в Пловдив няма. Наша репортерска проверка показа, че в четири от обявените имунизационни кабинети в града няма необходимите дози, няма и опашки от чакащи граждани. На този етап единствено се поставя втората игла на медицинските специалисти, включили се в първата вълна. "Миналата събота пристигнаха..

публикувано на 24.02.21 в 15:49

Оцелелите заведения в „Капана“ имат готовност да отворят

Част от заведенията в квартал „Капана“ вече са фалирали, тъй като собствениците на имоти не са намалили техния наем. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Гаро Узунян, собственик на бар в този район. Той подчерта, че останалите обекти имат готовност да отворят врати, ако излезе заповед на здравния министър Костадин Ангелов. „Имаме готовност..

обновено на 24.02.21 в 15:36

Да се ваксинираш в два сутринта

Жоро Пеев е водещ на предаването "По първи петли" по Радио Пловдив, което се излъчва в 04:00, така денонощният ваксинационен кабинет в ДКЦ "Пълмед" се оказва доста удобен за него.  "Миналият петък чаках доста дълго време пред РЗИ, заедно с няколко от колегите ни. Почакахме си няколко часа, видяхме че нито охранители, нито представители на РЗИ имат..

обновено на 24.02.21 в 15:35

БСП стяга редиците, пренареди изцяло листата в Пловдив

Ръководстовото на БСП изцяло промени листа на кандидатите за депутати в 16 МИР – Пловдив град. На практика, след водачите Корнелия Нинова и проф. Иво Христов няма съвпадение поне до 10-а позиция.  От третото място отпада Теодора Халачева, която събра най- много гласове на Общинската конференция. На нейно място е поставен един от най -..

публикувано на 24.02.21 в 14:53

Ваксинацията срещу Covid-19 ще осигури колективен имунитет

„Ваксинирането срещу Covid-19 осигурява така наречения стаден или колективен имунитет. Това означава, че имунизирането на по-голям брой хора, ги прави невъзприемчиви към заболяването и намаляват циркулирането на вируса сред населението. Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при по-голяма част от хората, а с това ще бъдат предпазени и..

публикувано на 24.02.21 в 11:00