Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа“ помага за рехабилитацията на Велислава

Велислава Талева е от пловдивското село Цалапица, тя е на 10 години. Родена е с увреждане на мозъка, а от там следва и изоставане ва цялостното умствено и физическо развитие. Момичето е диганостицирано с Детска церебрална парализа, епилепсия и микроцефалия.
 

„Те се установяваха в последствие, очакваше се, че на там ще се тръгне. Епилепсията я отключи, когато беше на една годинка. Но първоначалната диагноза е микроцефалия. Има и епилептични пристъпи, леки, но ги има, поддържа се с медикаменти. Не може да ходи на училище, тя не може да говори и да ходи, даже седящо положение няма стабилно“, разказа нейният баща Ангел Талев.

Момиченцето има нужда от редовни медицински консултации и рехабилитация.

„Първо тя има нужда от редовни прегледи при невролог, за да може да се следи мозъчната активност, на епилептичните пристъпи и съответно, ако можем да стимулираме някаква мозъчна дейност, евентуално за някакво подобрение, за разбиране от нейна страна. Другото важно нещо, са рехабилитационните процедури, упражнения. Понеже тя не се движи. Има движение на крайниците и на главата, но като не може да ходи и да стои седнала стабилно, се получават контрактури, схващания и затова е важно поне няколко пъти в седмицата да ходи на рехабилитация, като през другото време вкъщи правим ние каквото можем. С годините при такива деца се получават изкривявания, които водят до болка. Това, което се опитваме да предотвратим, е да не се стига до гръбначни изкривявания и други, които могат да предизвикат големи болки. Рехабилитацията е по-скоро поддържаща. Поне към този момент не можем да разчитаме, че рехабилитацията би й помогнала да може да стои в нормален седеж. Просто това е от мозъчните увреждания и когато мозъка не ги контролира, с рехабилитация може само да поддъжра, да не стане по-зле“, заяви бащата на Велислава.

Кампанията „Българската Коледа“ осигурява по 1000 лева годишно за процедурите на момичето. Това са половината о тсредствата, които са необходими за посещенията при професионален рехабилитатор.

Бащата на Велислава е категоричен, че е важно хората да подкрепят кампанията „Българската Коледа“.

„Това е една много добра кампания. И всички стредства, които отиват там, се разпределят по предназначение - за закупуване на апаратура за болници, за лечение на такива деца, за центрове, което е важно, защото все пак това са нашите деца. В последните години, здравеопазването не е на това ниво, което трябва да бъде. И много от хората, които имат такива деца, изпитват трудности, най-вече финансови. Защото отглеждането на такова дете е свързано освен с пари, и с време, което трябва да му се отдели, обясни бащата на детето.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46