Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МК финансира проекти на четири музея в Пловдивско

Четири музея в Пловдивско спечелиха проекти пред Министерството на културата общо за над 100 000 лв. Това са Регионалният археологически музей в Пловдив, Археологическият музей в Хисаря и Регионалните исторически музеи в Асеновград и Карлово.

Археологическият музей в Хисаря ще получи финансиране за проекта си "My Museum Guide“ в размер на над 39 000 лв., което е почти максималната сума от 40 000 лв, каза директорът на музея доц. Митко Маджаров. Проектът предвижда възможност за посещение на музея чрез добавена дигитална реалност, която да помогне да се видят всички наши експонати, посочи той. 

Археологическият музей в Пловдив ще получи безвъзмездно 30 000 лв. за изработване на авторски сувенири, свързани с археологическото наследство на региона, обясни пред Радио Пловдив директорът на музея доц. Костадин Кисьов.

Историческият музей в Асеновград е спечелил проект за 26 625 лв. Със средствата трябва да осъществим достъпна и здравословна среда за постоянните си експозиции в 3-те сгради на музея. Ще купим още бактерицидни лампи за дезинфекция на помещенията и ще осигурим жестомимичен превод за глухите посетители, поясни директорът Иван Дуков.

С близо 5000 лв. Историческият музей в Карлово ще обнови фотодокументалната изложба, подредена в Даскал-Ботевата къща. В нея е представен животът и делото на бащата на Христо Ботев – известният възрожденски учител Даскал Ботьо Петков. Идеята ни е, освен с парите от МК, със собствени средства и с помощта на община Карлово, да освежим къщата и прилежащата улица и тържествено да открием новата експозиция на 2 юни, когато почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, каза директорът на музея Мария Деянова.

Общата сума за всички одобрени 34 проекта на национално ниво е 400 000 лв, които министерството отпуска авансово. Всички проекти трябва да се реализират в рамките на 6 месеца. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55