Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МК финансира проекти на четири музея в Пловдивско

Четири музея в Пловдивско спечелиха проекти пред Министерството на културата общо за над 100 000 лв. Това са Регионалният археологически музей в Пловдив, Археологическият музей в Хисаря и Регионалните исторически музеи в Асеновград и Карлово.

Археологическият музей в Хисаря ще получи финансиране за проекта си "My Museum Guide“ в размер на над 39 000 лв., което е почти максималната сума от 40 000 лв, каза директорът на музея доц. Митко Маджаров. Проектът предвижда възможност за посещение на музея чрез добавена дигитална реалност, която да помогне да се видят всички наши експонати, посочи той. 

Археологическият музей в Пловдив ще получи безвъзмездно 30 000 лв. за изработване на авторски сувенири, свързани с археологическото наследство на региона, обясни пред Радио Пловдив директорът на музея доц. Костадин Кисьов.

Историческият музей в Асеновград е спечелил проект за 26 625 лв. Със средствата трябва да осъществим достъпна и здравословна среда за постоянните си експозиции в 3-те сгради на музея. Ще купим още бактерицидни лампи за дезинфекция на помещенията и ще осигурим жестомимичен превод за глухите посетители, поясни директорът Иван Дуков.

С близо 5000 лв. Историческият музей в Карлово ще обнови фотодокументалната изложба, подредена в Даскал-Ботевата къща. В нея е представен животът и делото на бащата на Христо Ботев – известният възрожденски учител Даскал Ботьо Петков. Идеята ни е, освен с парите от МК, със собствени средства и с помощта на община Карлово, да освежим къщата и прилежащата улица и тържествено да открием новата експозиция на 2 юни, когато почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, каза директорът на музея Мария Деянова.

Общата сума за всички одобрени 34 проекта на национално ниво е 400 000 лв, които министерството отпуска авансово. Всички проекти трябва да се реализират в рамките на 6 месеца. 


Още от категорията

В "Срещите" - за изборите, които правим, и българските нрави

Тази събота в „Срещите” си говорим с доц. Илия Кожухаров за нас българите в  следизборното време.  Защо гредата в окото на другия е ключовата парола в днешния ни политически живот?  Подпираме се на размислите, тревогите, вижданията на мъже като Стоян Михайловски, Георги Данаилов, Мигел де Унамуно, Славомир Мрожек. Даже и до Еклесиаста стигнахме...

обновено на 10.04.21 в 11:42

Музеят на авиацията показва уникални снимки

Музеят на авиацията отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката, 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса. По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. „Тя представя част..

обновено на 09.04.21 в 13:52

Вокалистът на Nazareth вместо Джон Пейн на турнето на Intelligent Music Project

Заради усложнената епидемиологичнаобстановка и създали се трансгранични пречки, звездата на ASIA Джон Пейн няма да успее да се присъедини към лятното турне на българската супергрупа Intelligent Music Project. Това съобщи самият той във видеообръщение чрез фейсбук страницата на групата. „За съжалениe COVID-19 удари отново. Това създаде пред мен..

публикувано на 09.04.21 в 12:29

„Истории от порцелан“ в Етнографски музей-Пловдив

На 10 април 2021 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се експонира уникална колекция от сувенирни порцеланови чинии. Те са събирани години наред от Атанас Атанасов – българин, който работи и живее в Люксембург и иска да ни каже, че красотата няма граници и може да сближава различните култури. Колекцията съдържа над 300 рисувани..

публикувано на 09.04.21 в 11:05
Раиса Запрянова

Арфа, виола и флейта стартират "Камерна сцена" Пловдив

Платформата „Камерна сцена“ Пловдив тази вечер стартира 12-тия си сезон с онлайн премиера на няколко поколения съвременни класически музиканти. Събитието е част от Културния календар на Пловдив. Необичайна комбинация от арфа, виола и флейта ще звучат от сцената на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ), но заради..

публикувано на 08.04.21 в 16:23