Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш иска отваряне, не пари

Снимка: smolyannews.com

56 милиона лева отпусна днес правителството на туристическия бранш за предотвратяване на последиците от COVID-19. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

„Реанимацията“ на бранша

Тези пари са глътка въздух, но те са целенасочени към туристическите агенти и туроператорите. А туристическата индустрия, браншът е много по - всеобхватен. 

Това заяви пред Радио Пловдив Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация „Родопи“.

Хубаво е, че правителството се сети за туроператорите и отпусна пари, за да ги запази. Все пак те са системата, чрез която се продава туристическият продукт и чрез тях се осъществява заетостта на хотелските комплекси в страната, отбеляза Мемцов. 

Финансовата помощ ще достигне до туроператорите по определени критерии в зависимост от обемите им на работа и колко са пострадали от ограниченията заради пандемията. 

Щетите за туризма

Като цяло туристическият бранш пострада доста. Туризмът създава 15% от БВП на държавата, а при невъзможността да се работи загубите и пропуснатите ползи са големи, обобщи Пантелей Мемцов. 

Обемите са намалели с около 70 %, а това значи, че в хотелиерския бранш не могат да се покрият дори загубите.

Единственото хубаво е, че летният сезон се случи, отбеляза той и припомни, че макар и бавно, сезонът е тръгнал през юли, а август и септември са били добри.

Туристическият бранш се оказа подготвен и спази всички препоръки и задължителни условия. 

Пандемията отвори път на семейните хотели

Къщите за гости и малките хотели получиха възможност да работят в условията на ограниченията, наложени от законодателя и от здравното министерство. 

Те нямат нает персонал и приемат до 15 човека и така изпълняват всички предписания за борбата с Ковид-инфекцията.

Относителният дял на семейните хотели обаче е много малък, подчерта председателят на Регионалната туристическа асоциация "Родопи".

Големите хотели, които пълнят фиска, са затруднени в работата си.

Браншът иска отваряне на 21 декември

Туристическият бранш изпълнява своите ангажименти и е хубаво на 21 всички хотели и заведения да бъдат отворени, категоричен е Пантелей Мемцов. 

Предстоят празници и българите трябва да могат да планират своята ски-ваканция в нашите курорти.

Намирам искането за нормално, въпреки мнението на някои експерти, че не трябва да се отваря. 

Това иска браншът. Не пари, а сам да ги изкарва. 

Очаква се зимният сезон да е много труден, ако изобщо започне, отбеляза Мемцов.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Пантелей Мемцов е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23