Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното министерство започва информационна кампания за ваксинирането

Ресторантите и моловете остават затворени до края на януари

Детските градини отварят на 4 януари

| обновено на 17.12.20 в 17:13

След ваканцията на 4 януари 2021 г. врати ще отворят детските градини, яслите и училищата за учениците от 1 до 4 клас. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях.

Забраните за моловете също остават, с изключение на институциите в тях - банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании. Нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също ще останат затворени също до 31 януари“, посочи Ангелов.

 Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 3-о на Балканите след Сърбия и Северна Македония. Смъртността тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда 2-ро място в ЕС след Словения и 1-во на Балканския полуостров. За изминалите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8% в броя на новорегистрираните случаи, а за същия период в България той е минус 4,5%. Това вече се отразява и на хоспитализациите, но все още не тежките случаи и на смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината, каза още той.

Министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че все още не е взето решение дали  учениците от 5 до 12 клас ще останат на дистанционно обучение до края на януари.

Не е честно да обвиним децата като основна причина за заразата, категоричен е министърът. Той посочи, че има ясно разграничение между по – малките и по – големите ученици. По - малките деца и ученици в по - малка степен са разпространители на заразата и това доминира в научните изследвания, каза Вълчев. Той призова за голяма предпазливост, когато се обвиняват училищата и детските градини. По думите му е необходимо да има диференциран подход. 

В системата на образованието сме постигнали краен индекс на затваряне - три седмици цялата система е затворена,  отбеляза министър Вълчев. 

Той обърна внимание, че крайният локдаун води до намаляване на стойностите, но вирусът не изчезва.

Не можем да държим децата затворени до края на месец май, подчерта Вълчев.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че сектор търговия продължава да работи с изключение на МОЛ-овете. Подпомогнати са близо 24 000 физически лица с кредити до 100 милиона лева от Българската банка за развитие, посочи министърът. Той каза още, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. 

Здравният министър за ваксинирането 

Министерството на здравеопазването няма да се превръща в дистрибутор на ваксини, нито ще провежда кампания да убеждава българските граждани за точно определена ваксина. Това подчерта министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Напротив, българските граждани искат да чуят отговор на всеки един въпрос, който ги притеснява. И министерството на здравеопазването ще се ангажира да създаде такава информационна среда, че всеки един български лекар да получава информацията преди всички, смляна информация, за да може да я предостави на достъпен, разбираем и навременно на всеки един български пациент.

А аз като министър на здравеопазването ще настоявам от всяка една фирма производител да отговори на българските граждани, категорично заяви здравният министър. 

Това, което ние ще направим, е да се опитаме да убедим нашия народ, че ваксинирането е това, което ще даде спасението на нашия народ. Това ще се опитаме да направим, а не да определяме или предопределяме избора на хората. Трябва да ги информираме, за да могат те да вземат информиран избор, съветвани от своите лекари. 

Ще се опитаме да убедим нашия народ, че ваксинирането ще спаси нашия народ. Трябва да ги информираме, за да могат те да провеждат своя информиран избор.

Не искам българите да бъдат излекувани, искам българите да бъдат здрави, каза още министър Ангелов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И в село Червен е въведен воден режим

Асеновградското село Червен минава на воден режим. Причината е намален дебит във водоизточника. От днес селото ще бъде „на сухо“ от 10 до 17 часа и от 22 до 6 сутринта. От ВиК предупреждават, че при задълбочаване на сушата е възможно да се премине на друг режим. Припомням, че от началото на юли на воден режим са и други асеновградски села -..

публикувано на 05.07.24 в 13:21

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за престъпление..

обновено на 05.07.24 в 12:55

Правосъдният министър откри модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла за..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

публикувано на 05.07.24 в 10:32

Грешното преброяване е лишило ДПС от един общински мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24